Zoeen 2,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd, dat betekent dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Daarnaast heeft driekwart daarvan ook nog moeite met rekenen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is driekwart van de laaggeletterden van Nederlandse afkomst. Wie niet of onvoldoende kan lezen, heeft tegenwoordig – helaas – minder kansen in de maatschappij. Niet alleen als we denken aan werk maar ook aan gezondheid en plezier. Denk maar aan alles wat je dagelijks aan teksten tot je neemt en die je dan niet of nauwelijks zou kunnen lezen. Je wereld wordt meteen een heel stuk kleiner, en minder mooi.

Gelukkig is er voor dit probleem een simpele oplossing voorhanden: legere. Nee, dat is geen Italiaanse Limoncello variant, maar dat betekent gewoon lezen in het Latijns, immers de taal der talen. Lezen dus. Geen social-media kilometers maar leesmeters. Dat kan al vanaf een half uur voor het slapen ervoor zorgen dat je veel relaxter in slaap valt. Proberen maar! Want naast het feit dat je lees- en schrijfvaardigheid traint, is het ook bewezen dat deze exercitie stress vermindert. Klinkt toch alleen maar als een win-win situatie, of niet?

Op de nieuwe school van Isis Curfs (12) uit Gulpen, het Sophianum, zal er de komende jaren ook veel aandacht aan lezen worden besteed. Met een lichte voorliefde voor het vak Nederlands moet dat voor Isis helemaal goedkomen, ook al geeft ze stiekem toe op dit moment (nog) geen geweldige boekenworm te zijn. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Wat haar wel altijd enorm interesseert is het nieuws! “Ik begon meestal tv te kijken als ik mij verveelde, maar na een tijdje bleek het echt interessant te zijn om bij te houden wat er allemaal in de wereld speelt. De laatste tijd is het wat minder, want het is helaas alleen maar de hele dag Covid-19. Dan gaat de lol er snel vanaf.”

Dat geldt echter niet voor haar hobby’s: dansen bij JCV De Gaarekiekerkes in Gulpen, en paardrijden en “chillen met de vriendinnen.” Wat dat laatste precies inhoudt, dat kunnen we haar beter zelf vragen: “Haha, ja. Dat is eigenlijk gewoon samen zijn, muziek luisteren en veel praten op een gezellige plaats. Even goed ontspannen dus.” Dat kan ze ook prima met haar andere hobby, paardrijden. Waar ze de vaardigheden en het plezier hoopt mee over te nemen naar haar droombaan: een carrière bij de bereden politie, oftewel politie te paard.

In de resterende tijd is ze helemaal in haar element als Nederlandse en of Engelse rapmuziek te beluisteren is. Flashforward naar een moment waar Isis zich op verheugt: “Dat is toch zeker het moment wanneer we weer lekker op vakantie kunnen én de mondkapjes voorgoed bij het chemisch afval kunnen deponeren.”

- Advertentie -
Vorig artikelWethouder Jos Hendriks alsnog op de wethouderstoel
Volgend artikelSubsidie voor het aanplanten van hagen en hoogstambomen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in