Illegale varkens weggehaald op perceel in Vaals

Op een perceel aan de Gemmenicherweg in Vaals zijn maandagochtend in opdracht van de gemeente Vaals 25 (wol)varkens en 12 biggen weggehaald.

Afgelopen weekend verliep na een traject van anderhalf jaar de laatste termijn voor de eigenaar om de varkens zelf weg te halen. Maandagochtend stonden de varkens er nog, waarop de gemeente opdracht gaf de varkens weg te halen en naar een opvanglocatie te brengen.

Volgens het bestemmingsplan mogen er op het perceel aan de Gemmenicherweg geen varkens gehouden worden. Het perceel ligt bovendien dicht bij bebouwing, waardoor onder andere geur- en stofoverlast ontstaat. Daarnaast trekken de voerbakken ratten aan. Behalve de varkens zijn ook de voerbakken maandagochtend weggehaald.

Proces

Anderhalf jaar geleden heeft de gemeente Vaals de eerste controle op het perceel uitgevoerd. Sinds die tijd hebben er procedures gelopen om de eigenaar de varkens weg te laten halen. Zo is er onder andere een last onder dwangsom opgelegd, met een maximum van € 25.000. Nadat het maximumbedrag bereikt was, de dwangsom niet betaald werd en de varkens nog op het terrein stonden, is besloten om als laatste middel een last onder bestuursdwang in te zetten. Dit betekent dat de varkens in opdracht van de gemeente weggehaald worden. De rekening hiervan gaat naar de eigenaar van de varkens. 

De last onder bestuursdwang is op 30 mei 2020 door de gerechtsdeurwaarder uitgereikt. Daarna had de eigenaar nog zes weken om de varkens weg te halen.

Ontruiming

De varkens zijn door een vee vervoersbedrijf opgehaald en naar een opvanglocatie gebracht. Kan de eigenaar binnen 13 weken niet aan de openstaande verplichtingen voldoen, dan mag de gemeente de varkens verkopen. Bij het weghalen van de varkens waren onder andere een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), een dierenarts, een gerechtsdeurwaarder en toezichthouders van de gemeente Vaals aanwezig.

- Advertentie -
Vorig artikelOpengestelde Monumenten-Lening beschikbaar voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten
Volgend artikelHuiskamer van Partij heeft deuren weer geopend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in