Koning aanwezig bij Memorial Day

Koning Willem-Alexander is zondagmiddag 24 mei ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. De Koning legt tijdens de herdenking de eerste krans. Vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt de herdenking dit jaar in aangepaste verkorte vorm gehouden, zonder publiek.

Vertegenwoordiging
Ook de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, minister van Defensie Ank Bijleveld, de Limburgse gouverneur Theo Bovens en burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten zullen aanwezig zijn bij de ceremonie. Na afloop spreekt de Koning met de hoofdopzichter van de American Battle Monuments Commission in Margraten en met een Nederlandse gezin dat een graf van een Amerikaanse soldaat heeft geadopteerd. Zij onderhouden contact met de Amerikaanse nabestaanden van de omgekomen soldaat en leggen regelmatig bloemen op het graf.

Live tv-uitzending
De herdenking is dit jaar zonder publiek, maar is om 14:45 uur live te zien op zowel L1 als de NOS. De tv-programmering van L1 staat deze dag voor een groot deel in het teken van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Op NPO1 wordt om 13.35 uur de documentaire Akkers van Margraten uitgezonden, waarin getuigenissen van inwoners van Margraten en soldaten, die de aanleg van de begraafplaats hebben meegemaakt centraal staan.

Veiligheid
Gemeente Eijsden-Margraten vraagt nadrukkelijk om zondag niet naar de Amerikaanse Begraafplaats Margraten toe te komen, maar om de ceremonie via televisie te volgen. Zowel de begraafplaats als de omgeving daaromheen zijn afgesloten voor publiek. Van 13.30 tot 16.30 uur is er een tijdelijke afsluiting van de Rijksweg en landweg voor alle verkeer dus zowel auto’s, fietsers als wandelaars. De afsluiting betreft het gebied gelegen tussen de rotonde in Cadier en Keer en het kruispunt in Margraten.

Jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst
Tijdens Memorial Day herdenken de Verenigde Staten jaarlijks op de laatste maandag in mei al hun omgekomen militairen. De herdenkingsbijeenkomst in Margraten vindt traditiegetrouw plaats op de zondag ervoor. De Amerikaanse Begraafplaats Margraten werd op 10 november 1944 in gebruik genomen door het Amerikaanse leger. Het in september 1944 door de Amerikanen bevrijdde grondgebied werd destijds door de Nederlandse regering permanent ter beschikking gesteld als begraafplaats.

- Advertentie -
Vorig artikelDecorette Franssen: Een veelzijdig kwaliteitsbedrijf in tweede generatie voor woninginrichting in vele smaakvolle facetten
Volgend artikelBloeiende bermen in Boshommellandschap Geuldal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in