Lezing Jacquo Silvertand over oorlogsfabrieken in de Zuid-Limburgse groeven

Op vrijdag 13 november om 19.30 uur houdt de in Gulpen wonende historicus Jacquo Silvertant een lezing in de Heuvellandbibliotheken Margraten over de ondergrondse oorlogsfabrieken in de Zuid-Limburgse mergelgroeven. Daarna volgen nog in Vaals en Eijsden dezelfde lezingen met filmvertoning. Dat is het geval op dinsdag 24 november om 19.30 uur in de Bibliotheek Vaals en op dinsdag 8 december, eveneens om 19.30 uur in de Bibliotheek Eijsden.Reserveren uitsluitend via: info@heuvellandbibliotheken.nl o.v.v. datum en locatie.

Vanaf medio 1943 werden de bombardementen op de Duitse steden en industriegebieden door de Geallieerden geïntensiveerd. Men probeerde zo Duitslands oorlogsindustrie lam te leggen, waarmee men hoopte dat de oorlog spoedig tot een einde gebracht kon worden. Duitsland deed echter een tegenzet door overal in Duitsland en de bezette gebieden op zoek te gaan naar bomvrije ruimtes waar de voor de oorlogsindustrie vitale bedrijven konden worden ondergebracht. In Zuid-Limburg werden hiervoor een aantal mergelgroeven “verbouwd” en geschikt gemaakt voor de huisvesting van bedrijven die werkten voor het zogenaamde Jägerprogramm van de Duitse Luftwaffe. De bedrijven produceerden onderdelen voor een nieuw type bommenwerper; de Ju 388. De Duitse plannen konden als gevolg van de geallieerde opmars niet overal worden uitgevoerd, maar een drietal fabrieken kwamen toch nog gereed en waren zelfs korte tijd in bedrijf.

Vertoning documentaire ‘Das unterirdische Reich’
Voorafgaand aan de presentatie wordt de documentaire film “Das unterirdische Reich. Die Geheimen Welten der Nazis” getoond. Een spectaculaire film met uniek beeldmateriaal over de Duitse onderaardse oorlogsfabrieken in Europa. De entree bedraagt 4 euro, leden van de Heuvel- landbibliotheken betalen 2,- euro. Vanwege de Covid-19 maatregelen is er vooralsnog slechts plaats voor 15 personen.

- Advertentie -
Vorig artikelBariton Pieter Nass rondt ook in Maastricht na dubbelslag cum laude Rechtenstudie af: Kwartet advocatentoga’s prijkt voortaan in unieke familiepraktijk
Volgend artikelTijdelijke politiepost in gemeentehuis Vaals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in