Sinds 1 juli jongstleden vangt gemeente Eijsden-Margraten Oekraïense vluchtelingen op. Dit doen ze in het achterste deel van het klooster in Rijckholt. De gemeente kon deze vleugel van het klooster aan de Voerenweg tijdelijk huren van zorgaanbieder Wonen Plus. Het huurcontract stopt op 31 december 2022. Wonen Plus start op 1 januari 2023 met de verpleeghuiszorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Bijzondere zorg waar deze vleugel voor is bedoeld.

Warm welkom

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Rijckholt is uitstekend gegaan. De vleugel was prachtig verbouwd. Bewoners hebben daardoor gebruik kunnen maken van fijne, prettig ingerichte studio’s. De mooie tuin en grote gezamenlijke ontspanningsruimte werden volop gebruikt. Men kon er ontspannen en er vonden allerlei activiteiten plaats. Denk aan een BBQ op de nationale feestdag van Oekraïne, taallessen of voorlichtingsbijeenkomsten. De buurt en vrijwilligers waren warm en betrokken. Hun gastvrijheid en inzet zijn erg belangrijk geweest voor het slagen van de opvang.

Herhuisvesting

In totaal wonen nu 43 Oekraïense vluchtelingen in Rijckholt – 30 volwassenen en 13 kinderen. Deze zullen allemaal moeten verhuizen nu het huurcontract in Rijckholt afloopt.

Het gemeentebestuur is verheugd om te vermelden dat het gelukt is om alle bewoners goede vervolghuisvesting aan te bieden in de gemeente. Een groot deel van hen kan terecht in Hotel Groot Welsden in Margraten. Een paar andere gezinnen gaan naar vakantieappartementencomplex PaNOORama in Noorbeek of naar The Abbey in Cadier en Keer. Op deze laatste locatie verblijft nu ook al een grotere groep vluchtelingen.

Voor de feestdagen

Zoals het nu uitziet vindt de verhuizing plaats half december 2022. De gemeente gaat er in ieder geval voor zorgen dat alle vluchtelingen van Rijckholt zich voor de feestdagen op hun plek voelen in hun nieuwe onderkomen.

- Advertentie -
Vorig artikelComputercursus ‘Werken met de e-overheid’
Volgend artikelOp zondag 11 december om 15.00 uur: Kerstconcert in Margraten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in