Voor de Pasen zijn alle wegkruisen in de Gemeente Vaals voorzien van een fleurige Paaskrans. De vele kransen zijn door een grote werkgroep van vrijwilligers tot stand gekomen. Ook veel adoptanten hebben in die periode al ervoor gezorgd dat hun wegkruis er stralend bij staat. De Werkgroep ‘Groot Onderhoud’ werkt hard aan het behouden van de wegkruisen in de Gemeente Vaals. In 2023 zijn in totaal 15 wegkruisen en één Mariagrotje gerestaureerd. Deze werkgroep levert professioneel werk op waardoor de gerestaureerde kruisen weer heel wat jaren weer en wind kunnen doorstaan.

Inspecties voor onderhoudsplan 2024

Enige tijd geleden zijn voor alle wegkruisen in de Gemeente Vaals inspecties uitgevoerd om vast te stellen wat het eventueel noodzakelijk onderhoud is. De uitkomsten van deze inspecties zijn onderwerp van overleg geweest bij het Comité en de Werkgroep Groot Onderhoud. Dit overleg heeft als resultaat een Onderhoudsplan 2024 opgeleverd. Voor enkele wegkruisen moet nog een vervolg-inspectie plaatsvinden om definitief vast te stellen hoe zaken opgepakt moeten worden. Het Onderhoudsplan 2024 is echter al vastgesteld als basis voor het groot onderhoud in 2024. Wellicht zal u op korte termijn weer opvallen dat er aan kruisen wordt gewerkt. Enkele kruisen worden tijdelijk verwijderd om ze in een werkplaats te restaureren. We zullen dan op de plek van het kruis aangeven dat het kruis tijdelijk is verwijderd voor onderhoud. Dit om te voorkomen dat mensen zich zorgen maken en denken dat het wegkruis is weggehaald.

U zult zien dat de kruisen die onderhoud nodig hebben er over enige tijd weer fier en fris bijstaan. Ook die kruisen hebben dan weer een stevige basis om weer en wind in de toekomst te kunnen verdragen. Samen met veel mensen zijn we in staat om de wegkruisen in de Gemeente Vaals te onderhouden en te behouden.

Wil je helpen om het culturele erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Laat het ons dan even weten.

Comité Kruisen Gemeente Vaals, namens deze Lambert Jaegers (tel. 06-53990756, ook via l.jaegers@home.nl).

- Advertentie -
Vorig artikel‘Om niet te vergeten’: Op zaterdag 4 mei Herdenkingswandeling met IVN-Eys
Volgend artikel“Met pijn in het hart”: Stichting stopt met de organisatie van de ‘Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in