De ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg’ bevindt zich in een vergevorderd stadium, waarbij de zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zich gezamenlijk hebben ingezet voor deze ambitieuze onderneming. Het netwerk, gelegen in het gebied tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten, is ontworpen om naadloos aan te sluiten op bestaande knooppunten-netwerken in de regio, zoals die van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener Wald, evenals toekomstige netwerken van StädteRegion Aachen en Selfkant.

Sinds 2017 zijn er intensieve overleggen gevoerd tussen de betrokken gemeenten, provinciale instanties, en Visit Zuid-Limburg, alsmede natuurorganisaties en andere wandelgerelateerde entiteiten om dit nieuwe netwerk te realiseren. De implementatie van het netwerk omvat onder meer de installatie van nieuwe knooppuntenpalen met QR-codes voor extra informatievoorziening aan wandelaars, evenals de productie van diverse nieuwe wandeldrukwerken. Deze palen en borden zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 in de regio worden geplaatst, met een geplande oplevering tegen begin 2025.

De recente maanden stonden in het teken van overleg met alle belanghebbenden om een gedetailleerd en innovatief netwerk te creëren, dat resulteert in een uitgebreid aanbod van wandelpaden door de regio. Dit proces omvatte uitgebreide discussies met vooraanstaande natuurorganisaties en beheerders van langeafstandsroutes, evenals regionale informatiebijeenkomsten waar belanghebbenden werden geïnformeerd over de nieuwe wandeltrajecten. Het beoogde netwerk zal bijna 1.900 km aan bewegwijzerde wandelkilometers omvatten, wat een stijging van ruim 600 km betekent ten opzichte van de huidige situatie. Dit zal leiden tot een betere spreiding van wandelaars over de hele regio, waardoor de natuur minder belast zal worden.

In aanvulling op de nieuwe knooppuntenpalen is er ook gewerkt aan het ontwerp van bijbehorende bordjes, waarop QR-codes zijn toegevoegd om wandelaars toegang te bieden tot kaarten en routeplanners. Deze functionaliteit zal ook ondernemers en themaroutes beter vindbaar maken voor wandelaars.

Meer informatie over dit project is beschikbaar via de officiële website: www.knopenlopenzuidlimburg.nl.

- Advertentie -
Vorig artikel2,8 miljoen euro toegekend aan burgerinitiatieven in Zuid-Limburg
Volgend artikelDoe jij ook mee aan de Dikke Banden Race?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in