Het subsidieloket voor plattelandsontwikkeling is nu geopend, waardoor het mogelijk is om weer subsidie aan te vragen voor projecten die gericht zijn op het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland. Burgers en organisaties die plannen hebben om hun leefomgeving te verbeteren, kunnen een beroep doen op het Europese subsidieprogramma LEADER. Dit programma bouwt voort op het succes van voorgaande jaren, waarbij in Zuid-Limburg al 27 burgerinitiatieven tot stand zijn gekomen dankzij dit programma.

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat tot doel heeft om de leefbaarheid en economie op het platteland te verbeteren. Het richt zich op kleinschalige projecten die van regionaal belang zijn. Naast de Europese Unie dragen ook de Provincie Limburg en de 16 Zuid-Limburgse gemeentes bij aan dit programma.

Bij LEADER krijgen bewoners de mogelijkheid om zelf te bepalen wat belangrijk is voor hun omgeving. Samenwerking binnen de lokale gemeenschap staat hierbij centraal, met als doel het realiseren van projecten zoals ontmoetingsplekken, dorpsgaarden of zorgvoorzieningen. Deze initiatieven streven ernaar om de banden binnen de gemeenschap te versterken en een samenleving te creëren die aantrekkelijk is voor alle generaties en culturen.

Tijdens de vorige subsidieperiode zijn er al diverse mooie projecten gerealiseerd met behulp van LEADER. Een voorbeeld hiervan is de reconstructie van de historische moestuin van Kasteel Vliek, dat binnenkort wordt afgerond. Vrijwilligers van de werkgroep ‘Kwallef’ van IVN Ulestraten hebben zich ingezet om de verloren groentetuin weer in ere te herstellen, met een focus op biologisch tuinieren, duurzaamheid en educatie.

In de subsidieperiode 2024 – 2027 ligt er speciale nadruk op projecten die bijdragen aan thema’s zoals sociale participatie en samenhang, het vergroten van de biodiversiteit, een beter waterbeheer, het gebruik van het landschap voor economische ontwikkeling, en projecten die de band tussen stad en platteland versterken.

Mensen met plannen die passen binnen een van deze thema’s kunnen vanaf nu tot eind 2027 hun aanvragen indienen bij de Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER in Zuid-Limburg. Deze groep bestaat uit inwoners met een sterke betrokkenheid bij de regio en expertise op een van de genoemde thema’s. Zij zullen de aanvragen beoordelen en initiatiefnemers ondersteunen van idee tot uitvoering. Hub Meijers, voorzitter van de LAG, uit de hoop dat er vele mooie initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden.

Geïnteresseerden kunnen hun plannen indienen via www.leaderzuidlimburg.nl of contact opnemen met de secretaris van de LAG in Zuid-Limburg, Rob Kemmeren (secretaris@leaderzuidlimburg.nl). Voorzitter Meijers benadrukt dat zij openstaan voor nieuwe initiatieven die de leefkwaliteit op het Zuid-Limburgse platteland versterken.

- Advertentie -
Vorig artikelMet High Tea, High Beer of High Wine: Fanfare St. Franciscus Reijmerstok presenteert Muzikaal Brits Spektakel
Volgend artikelOntwikkeling van ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg’ netwerk in volle gang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in