Veiligheidsregio Zuid-Limburg werkt samen met de 16 Zuid-Limburgse gemeenten om vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen. Gemeente Gulpen-Wittem vindt het belangrijk om de vluchtelingen te helpen. Men heeft de opdracht gekregen om in deze regio in totaal 2000 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Voor Gulpen-Wittem betekent dit dat er 100 opvangplekken gerealiseerd moeten worden. Dat doet de gemeente zoveel als mogelijk op één centrale locatie: bungalowpark Landsrade.

Waarom bungalowpark Landsrade?

Ondanks dat de gemeente nooit had gedacht Landsrade ooit nog in te hoeven zetten voor de opvang van vluchtelingen, laat de opdracht vanuit de Veiligheidsregio op dit moment geen andere keuze. Het bungalowpark heeft de mogelijkheid om de vluchtelingen onderdak te bieden voor langere tijd. Waarbij de mensen alle faciliteiten voor handen hebben om onafhankelijk hun eigen huishouden te runnen, met de nodige privacy maar ook de mogelijkheid om nauw contact te onderhouden met lotgenoten. Voor de gemeente is het fijn om de vluchtelingen op één centrale plek onder te brengen. Op die manier houden ze overzicht en kunnen ze benodigde hulp beter coördineren. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld vanuit deze locatie tolken inzetten die communicatie met de vluchtelingen mogelijk maakt en kunnen we dagbesteding aanbieden voor de kinderen.

Hoe lang gaat de noodopvang duren?

Inwoners van Oekraïne kunnen zonder visum vrij reizen naar de EU. Zij mogen hier 90 dagen verblijven. Die periode wordt verlengd waar nodig. Daarom hoeven mensen uit Oekraïne in eerste instantie ook niet naar een asielzoekerscentrum. Zij hebben immers al recht op verblijf in Nederland. Hoe lang de situatie in Oekraïne gaat duren, is natuurlijk niet te zeggen. Maar de Rijksoverheid houdt rekening met ten minste zes maanden, waarbij tussentijds aan de hand van dan beschikbare informatie bekeken zal worden of deze termijn nog passend is.

Zelf hulp bieden

Veel inwoners hebben de behoefte om iets te doen voor mensen uit Oekraïne. Dat is hartverwarmend. Hoe goed bedoeld ook, breng geen spullen naar bungalowpark Landsrade. Er is op dit moment geen behoefte aan op deze locatie. De gemeente adviseert u om uw spullen nog even te bewaren en het nieuws op de website in de gaten te houden. Mocht de vraag in Gulpen-Wittem er toch komen in de nabije toekomst dan leest u op www.gulpen-wittem.nl welke spullen er nodig zijn en hoe die worden ingezameld.

Op dit moment is er vooral behoefte aan geld en opvang. Bovendien is het heel belangrijk dat acties worden gecoördineerd. Vandaar het advies:

Wilt u geld doneren? Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Overweegt u vluchtelingen onderdak te bieden? Of u in te zetten als vrijwilliger bij de opvang van vluchtelingen? Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk Nederland www.vluchtelingenwerk.nl Informeer u goed wanneer u vluchtelingen wilt opvangen. Er komt heel veel bij kijken en het is voor langere tijd. Op de website www.takecarebnb.org staan tips. Deze organisatie controleert ook of de aangeboden plek geschikt is.

Heeft u al vluchtelingen in huis of gaat u dat doen? Meld het dan bij de gemeente, zodat de gemeente overzicht houdt en hulp centraal kan coördineren: info@gulpen-wittem.nl of bel 14 043.

Ook voor alle andere initiatieven om hulp te bieden, vraagt de gemeente u vriendelijk om dat af te stemmen met de medewerkers. Fijn dat u wilt helpen!

Tolken

Er hebben zich bij bij de gemeente al inwoners gemeld die Oekraïens spreken. Toch is er nog een tekort aan tolken. Daarom is de gemeente nog steeds op zoek naar mensen die Oekraïens en Nederlands spreken. Kent u iemand in uw omgeving die zich zou willen inzetten als tolk? Meld dat dan via info@gulpen-wittem.nl. Ook als u een tolk nodig heeft kunt u mailen naar dit emailadres.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen aan de gemeente over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Kijk of uw vraag bij de veelgestelde vragen staat op onze website www.gulpen-wittem.nl. De gemeete laat weten er hard aan te werken om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. De gemeente vult dit overzicht dan ook met enige regelmaat aan. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact op met een van de medewerkers via info@gulpen-wittem.nl of bel 14 043.

- Advertentie -
Vorig artikelWerkzaamheden centrum Valkenburg
Volgend artikelPRO blijft grootste partij in Gulpen-Wittem

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in