Parachutesprong Van Helvert als eerbetoon aan helden van 1944

Maartje Roos | Mediacentrum Defensie

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard maakte samen met Ambassadeur van de VS Pete Hoekstra een parachutesprong boven de Ginkelse Heide bij Arnhem.

Maartje Roos | Mediacentrum Defensie

Dit deden zij vrijdag 18 september jongst leden in het kader van de jaarlijkse NAVO-oefening Falcon Leap. Hiermee eren zij de helden die in september 1944 sprongen voor de bevrijding van Nederland als begin van de Operatie Market Garden. Het was de grootste veldslag in de strijd om de bevrijding van Nederland.

Van Helvert had nooit eerder parachute gesprongen en er was wel enige spanning vooraf. “Aan de andere kant,” zo liet hij weten: “ Als je weet was die jongens destijds moeten hebben gevoeld, wetende dat op die heide de Duitsers met geweren klaar stonden, durf ik eigenlijk niet te zeggen dat ik het wel spannend vindt.”

Begeleid door Duitse, Amerikaanse en Nederlandse militairen springen Pete Hoekstra en Martijn van Helvert uit het vliegtuig tegen een stralend blauwe hemel. Toen beide voeten weer op de grond waren, werden zij opgevangen door vele militairen, pers en Scott van de Broek van het CDA Arnhem.

“Het was een geweldige ervaring. Dit zal ik nooit vergeten. En daarmee ook niet  het enorme offer dat de bevrijders hebben gebracht. Ik keek naar beneden en zag de prachtige heide in bloei. De helden destijds zagen een slagveld onder hun voeten, waar hard gevochten werd op leven en dood.” Aldus CDA-woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie Martijn van Helvert.

- Advertentie -
Vorig artikelLim­burg werkt aan bij-vrien­de­lij­ker land­schap
Volgend artikelOn­der­zoeks­pro­ject laat drin­gen­de nood­zaak zien voor aan­le­ren ge­zond ge­drag op ba­sis­school

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in