Plan van aanpak voor ‘Boerderij van de toekomst’ Trintelen

Er is een plan van aanpak vastgesteld voor de pilot  ‘Boerderij van de toekomst’ in Trintelen. In deze pilot onderzoekt de gemeente Gulpen-Wittem of er met hoogwaardige architectuur goed renderende bedrijfsontwikkeling kan plaatsvinden in het kwetsbare landschap. Waarbij oog voor de belangen van de ondernemer hand in hand moet gaan met kwaliteitsbewaking van het landschap en oog voor de belangen van de omgeving.

Omdat de gemeente in dit proces in de geest van de Omgevingswet wil werken, is de wijze waarop de ondernemer van de betreffende boerderij, de Provincie Limburg, deskundigen, belanghebbenden, omwonenden en de gemeente gezamenlijk optrekken een belangrijk onderdeel van dit plan van aanpak. Ander belangrijk onderdeel is het onderzoek naar hoe ontwikkelingen op het gebied van klimaat, energie, circulair, biodiversiteit en Cittaslow kunnen benut worden bij de planontwikkeling.

Deze pilot is een nieuwe start met een frisse blik

Nadat bleek dat er onvoldoende draagvlak was voor eerdere plannen heeft de gemeenteraad in mei 2019 besloten samen met de Provincie Limburg de pilot te starten. Daarbij heeft de raad ook nog eens nadrukkelijk verzocht om een uitvoerig participatief proces met alle belanghebbenden en de omgeving. Tenslotte heeft de raad benadrukt dat er een nieuw plan ontwikkeld moet worden, in plaats van voort te borduren op eerdere ideeën. Een onafhankelijk bureau heeft vervolgens onderzoek verricht door een tiental betrokken partijen te interviewen met als doel de verschillende belangen, issues, knelpunten en uitdagingen rondom de pilot in beeld te krijgen. Op basis van deze interviews heeft het bureau het plan van aanpak uitgewerkt.

Hoe verder met het participatieproces

Zodra de situatie in de coronacrisis het weer mogelijk maakt om bewonersbijeenkomsten te organiseren, start het participatieproces zoals vermeld in het plan van aanpak. Bewoners, belanghebbenden en geïnteresseerden worden via de gebruikelijke kanalen geïnformeerd.

Besluitvorming

Het plan van aanpak bestaat uit een drietal stappen om ervoor te zorgen dat zowel  de gemeenteraad als Provinciale Staten als de ondernemer stapsgewijs een goede afweging kunnen maken.

- Advertentie -
Vorig artikelSamen lokale ondernemers overeind houden
Volgend artikelZwemclub Valkenburg gaat stoppen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in