Reinigingsdienst: breng geen oude kleding meer

Reinigingsdienst RD4 roept burgers op om voorlopig geen oude kleren te brengen. Vanwege de coronacrisis is het sorteercentrum van de Zuid-Limburgse dienst dicht en is er geen afzetmarkt voor de kleding. In een paar weken tijd is de textielberg opgelopen tot 800-duizend kilogram. “Hou de kleren even thuis,” luidt het advies.

“We hebben nu een achterstand van acht weken en die zal alleen maar groter worden. Daarom roepen we burgers in Zuid-Limburg op om oude kleren zelf op zolder of in de kelder te bewaren en pas na de crisis te brengen. Dan hebben we tijd om deze enorme berg te verwerken”, zegt Roger Wetzels. Hij is verantwoordelijk voor het textielsorteercentrum in Heerlen.

Dagelijks werken er meer dan 100 mensen, maar die zitten nu allemaal thuis. Aan de richtlijn van anderhalve meter afstand kon niet meer worden voldaan. Bovendien zijn de grenzen dicht en gingen ook de kringloopwinkels van RD4 op slot, waardoor de kleding dus blijft liggen. Oude kleren kunnen nog wel ingeleverd worden in de daarvoor bestemde containers, bijvoorbeeld op de Milieuparken. Daar is al wekenlang sprake van lange wachttijden omdat mensen massaal afval komen brengen. “Iedereen is garage’s, kelders en zolders aan het opruimen en dat merken we duidelijk,” zegt Wetzels. In de eerste maanden van dit jaar kwamen er 11% meer klanten dan in dezelfde periode vorig jaar. Alle soorten afval worden aangeboden, maar vooral het PMD-afval (plastic flessen en verpakkingen) steeg met de helft. Een verklaring is dat mensen veel meer thuis eten omdat de horeca dicht is.

RD4 hoopt dat de afvalbergen de komende weken niet nog groter worden. Papier wordt al niet meer opgehaald en dat betekent ook dat verenigingen, die daarvoor vrijwilligers leveren, geen extra inkomsten hebben. Wat betreft de textiel hoopt de reinigingsdienst dat burgers na de crisis mondjesmaat de oude kleren komen brengen. “Dan krijgen wij de kans de achterstand weg te werken waardoor de kleren niet de verbrandingsoven in hoeven. Want dat zou zonde zijn.

- Advertentie -
Vorig artikelZwemclub Valkenburg gaat stoppen
Volgend artikelHeuvelland vanaf donderdag op slot voor dagtoerisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in