Stenenlegster Hou Vols: “Ik kreeg twee maanden lang iedere dag een liefdesbrief”

Niet alleen het coronavirus hield Vaals afgelopen tijd in z’n greep. Ook mysterieuze stenen die bij vele Vaalsenaren voor de deur opdoken zorgden voor reuring. Prachtig met glitters versierd en met de boodschap Hou Vols. Het was een lichtpunt in een donkere coronatijd.

Des te meer iedereen in coronatijd aan huis gekluisterd was, des te meer werden de stenen onderwerp van gesprek. Een paar weken geleden werd het mysterie onthuld. Petra Westerbeek (46) uit Vaals bleek de geheimzinnige stenenlegster.

Grapje

Ze weet het niet meer precies, maar het moet ergens begin april geweest zijn. “Ik houd ervan om te knutselen en frutselen. Ik had een steen versierd en bij wijze van grapje heb ik die bij een vriendin voor de deur neergelegd. Anoniem. Die plaatste een foto van de steen met een bericht op Facebook. De dag erna legde ik een steen bij Akkerhof. Zij schreven daarop zo’n mooie reactie op Facebook. Toen besefte ik hoeveel het teweeg bracht”, vertelt Westerbeek. Daarom besloot ze verder te gaan met het stenenleggen. In eerste instantie alleen bij vrienden en bekenden, later ook bij onbekenden. Belangrijke voorwaarde: het huis moest geschikt zijn. Ze moest de steen er namelijk ongezien neer kunnen leggen.

Grote impact

Het lijkt een klein gebaar. Maar het had grote impact. De positieve reacties bleven binnenstromen. Zoals Westerbeek het zelf omschrijft: “Twee maanden lang ontving ik elke dag een liefdesbrief op Facebook.” Anoniem, want nauwelijks iemand wist wie de geheime stenenlegger was. Het ontroerde haar. En nog steeds: “Dat mensen de moeite namen zo’n mooie berichten te schrijven.”

Stiekem

Het is vrij bijzonder dat Westerbeek anoniem wist te blijven. “Ik ging vaak met de hond lopen. Bij het passeren van een huis legde ik de steen dan snel neer. Na een tijdje werden het twee tot drie stenen per keer. Dan ging ik met de elektrische fiets. Op een of andere manier heb ik camera’s bij huizen weten te ontwijken, ik stond er niet op.” Degenen die het wel wisten, verklapten niks. Sommigen kregen een steen als zwijggeld. “In al die tijd ben ik maar één keer betrapt. Gelukkig heeft diegene haar mond gehouden.”

Steentje in de rug

In totaal hield Westerbeek – in het dagelijks leven werkzaam in Zorgcentrum Langedael in Vaals – zich er meer dan twee maanden dagelijks mee bezig. Alles op eigen houtje. “Op een gegeven moment was ik aan het tellen. Ik kwam uit m’n hoofd al op een stuk of zestig adressen uit waar ik een steen had gelegd. Toen zei ik: bij honderd stop ik. Dat werd toen ook het eindpunt. Uiteindelijk zijn het er net iets meer dan honderd geworden.”

Om waardering uit te spreken voor haar mooie initiatief bedankte burgemeester Harry Leunessen van de gemeente Vaals, Westerbeek persoonlijk. “Je zorgde voor afleiding en verbondenheid in een moeilijke tijd. Daarnaast hielpen de stenen ons om onze boodschap uit te dragen: Hou Vols. Je hebt letterlijk je steentje bijgedragen.”

Petra Westerbeek gaat de geschiedenisboeken in als ‘de stenenlegster van Vaals’. Een lichtpunt voor velen in deze bijzondere tijden.

- Advertentie -
Vorig artikelGezellig groen en kleurrijk shoppen bij Karin en Pierre Broers: Plantencentrum Kapolder Wijlre al 30 jaar een klantentrekker!
Volgend artikelKinderzwerfboekstation in Schin op Geul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in