In Museum Valkenburg aan de Grotestraat Centrum 31 te Valkenburg aan de Geul wordt van 8 september tot en met 24 november 2024 een belangrijke expositie gehouden. Dit vanwege het feit dat het in september 2024 tachtig jaar geleden is dat Zuid-Limburg door de Amerikanen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Een bekend gezegde luidt: “Indien je niets leert uit het verleden, dan ben je nooit klaar voor de toekomst” De organisatoren vinden het belangrijk om de kennis van het verleden door te geven, zodat de nieuwe generatie hiervan op de hoogte is. Dit is ook het laatste moment om de bevrijders te eren en te bedanken, maar ook om de inwoners hun verhalen te laten vertellen en deze verhalen door te geven aan de volgende generatie.

80 nog nooit vertoonde foto’s

‘Through Their Eyes’ is een expositie over de bevrijding van Zuid-Limburg. De basis van deze unieke expositie zijn 80 vaak nog nooit vertoonde foto’s die het verhaal vertellen van het eerste bevrijde deel van Nederland. De gastcuratoren van de stichting ‘We Do Remember’ zochten unieke foto’s, gemaakt door het leger of door individuele Amerikaanse soldaten. Op deze expositie zien we met welke ogen de bevrijders Zuid-Limburg beleefden. Zowel in de eerste dagen van hevige strijd als in de maanden erna toen Zuid-Limburg een herstel en bevoorradingsgebied was voor de opmars richting Duitsland. De foto’s zullen worden ondersteund met gebruiksvoorwerpen en artefacten uit de bevrijdingstijd. Volgens de gastcuratoren van ‘We Do Remember’ is dit een van de laatste mogelijkheden om het verhaal van onze bevrijding voor het voetlicht te brengen. Om zo uitgebreid mogelijk te vertellen en aan de volgende generaties door tegeven. Onze bevrijders keken, door hun ogen, in kleur naar Zuid- Limburg daarom zijn praktisch alle foto’s in kleur te zien.

Laatste getuigen in kleine filmzaal

Op de bovenverdieping van Museum Valkenburg wordt een kleine filmzaal ingericht, waarin de allerlaatste getuigen hun verhalen vertellen. Want zij waren er destijds bij. Wil je de bevrijding van Zuid-Limburg echt ervaren, zoals de Amerikanen het zagen, kom dan vanaf 8 september tot 24 november 2024 naar Museum Valkenburg , Grotestraat centrum 31, te Valkenburg aan de Geul. Verder is er een programma gepland op vrijdag 13 september, ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding Valkenburg. Het programma wordt later nog toegelicht.

- Advertentie -
Vorig artikelOp zaterdag 22 juni 2024 in Epen: Jaarlijks Themaconcert Harmonie Inter Nos kiest deze keer voor ‘Love is all you need’
Volgend artikelWeer wijkconcerten in Gulpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in