Tijdens de recente gemeenteraadsvergadering van maandagavond heeft de gemeente Vaals unaniem of met de grootst mogelijke meerderheid besloten om de grootste wielertoertochten toch toe te staan op haar grondgebied. Dit besluit brengt opluchting voor de organisatoren van populaire evenementen zoals de toerversie van de Amstel Gold Race, Limburg Mooiste en de Mergelland Heuvelland 2-daagse, evenals voor de duizenden deelnemers.

Enkele weken geleden verraste het college van B en W de Nederlandse wielerwereld met een voorstel om geen toertochten van deze omvang (5.000-15.000 deelnemers) meer toe te staan, vanwege mogelijke overlast voor de inwoners. Echter, na een intensieve discussie stemde de gemeenteraad maandagavond in met een voorstel van het CDA, gesteund door de fracties van Alternatief en Lokaal. Dit voorstel staat nog één mega-wielertocht (categorie 5) toe, met name de Toerversie van de Amstel Gold Race.

Hoewel oorspronkelijk het voorstel was om alleen deze ene tocht toe te staan, wordt nu ook de Toerversie van Limburg Mooiste en de Mergelland Heuvelland 2-daagse toegestaan, op voorwaarde dat het aantal deelnemers dat de lus door de gemeente Vaals neemt niet meer dan 5000 bedraagt, en dat dit aantal niet wordt overschreden. Daarnaast blijft de Volta Limburg Classic, met minder dan duizend deelnemers, toegestaan.

De raadsvergadering trok veel aandacht, met vijf cameraploegen aanwezig om onder andere Tom Dumoulin te horen pleiten voor het behoud van de toerversie van de Amstel Gold Race. Het voorstel van het college van B en W had in de afgelopen weken tot kritiek geleid bij wielerorganisaties en horecagelegenheden. Leo van Vliet van de Amstel Gold Race benadrukte zelfs dat het schrappen van de toerversie het voortbestaan van de race op zondag in gevaar zou brengen. De provincie Limburg drong er ook bij de raad op aan om niet akkoord te gaan met het voorstel van B en W, omdat dit de druk op omliggende gemeenten te veel zou verhogen.

- Advertentie -
Vorig artikelGratis ondersteuning voor mantelzorgers in Gulpen‐Wittem
Volgend artikelLandelijke Opschoondag 2024 in Gemeente Gulpen-Wittem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in