Vaals tekent vijf pijlers tegen eenzaamheid

Wethouder de Graauw | Foto: Gemeente Vaals

Wethouder Paul de Graauw (Maatschappelijke Ondersteuning) heeft onlangs namens de gemeente Vaals de vijf pijlers tegen eenzaamheid ondertekend. Hiermee heeft hij het startsein gegeven om samen met lokale partijen en organisaties een ‘coalitie’ te vormen en gezamenlijk aan de slag te gaan om eenzame inwoners mee te laten doen.

​De pijlers zijn onderdeel van het initiatief ‘Een tegen Eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het doel van Een tegen Eenzaamheid is om met veel partners samen (coalities) eenzaamheid eerder te signaleren en te doorbreken. Dit initiatief past bij de aanpak van eenzaamheid die de gemeente Vaals al eerder heeft ingezet. Door de pijlers te ondertekenen kan de gemeente Vaals de lokale aanpak verder versterken.

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Uit onderzoek blijkt dat in de gemeente Vaals bijna de helft van de volwassen inwoners (zeer) eenzaam is. Het gaat daarbij met name om het gebrek aan emotionele steun en gewaardeerde relaties. In de gemeente Vaals is meer dan de helft sociaal eenzaam, 35 procent is emotioneel eenzaam en een kwart geeft aan behoefte te hebben aan hulp bij gevoelens van eenzaamheid.

Lokale coalities spelen een belangrijke rol in de aanpak tegen eenzaamheid. De gemeente kan zo’n lokale coalitie samen met bedrijven, ondernemers, inwoners en maatschappelijke organisaties vormen. Samen met die partijen kunnen we eenzame inwoners in de gemeente Vaals, jong en oud, weer mee laten doen. Het ministerie ondersteunt de gemeente bij die lokale aanpak.

Pijlers

De vijf pijlers bieden de gemeente Vaals handvatten om zich te richten op een samenwerking met lokale partijen. De pijlers zijn: (1) bestuurlijk commitment, (2) creëer een sterk netwerk, (3) betrek eenzame mensen zelf, (4) werk aan een duurzame aanpak en (5) monitoring en evaluatie. Meer uitleg over de pijlers is te vinden op de website eentegeneenzaamheid.nl.

Vastberaden

Wethouder de Graauw is vastberaden om lokale partijen te motiveren om een sterke coalitie in de gemeente Vaals te vormen

“We zijn natuurlijk al langer bezig om eenzaamheid te signaleren en te bestrijden. Door aan te sluiten bij dit landelijke initiatief kunnen we die aanpak versterken. Lokaal, in de leefwereld en achter de voordeur, kunnen we het verschil maken. Echter, dat kunnen we als gemeente niet alleen. Om vereenzaming een halt toe te roepen is een gezamenlijke aanpak nodig. Daarom is het nu zaak om zoveel mogelijk lokale partijen, organisaties en inwoners aan te zetten om zich aan te sluiten bij de lokale coalitie. Zodat we eenzaamheid kunnen aanpakken op een manier die past bij de behoefte van onze inwoners.”

Wethouder de Graauw
- Advertentie -
Vorig artikelWil jij een steentje bijdragen aan het cultuurhistorische landschap?
Volgend artikel“Het is wachten tot de eerste verkiezingszeppelin komt overvliegen” – Robin Amory aan het woord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in