Vei­lig moun­tain­bi­ken in Zuid-Lim­burg

Vanaf nu mogelijk met nieuwe routekaart. De laatste jaren is er vooral vanuit de natuurliefhebber veel aandacht voor veilig recreëren in de natuur. De Zuid-Limburgse natuurgebieden zijn talrijk in aantal, maar redelijk klein in omvang. Zowel de fietser, de wandelaar, als de ruiter wil hier graag zijn plekje in vinden. De verschillende snelheden van de recreanten willen nog wel eens voor knellende situaties zorgen. Visit Zuid-Limburg, de verschillende Zuid-Limburgse gemeenten en St. MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg) doen er alles aan om de verschillende recreatiestromen te scheiden. Daarom is er nu een gloednieuwe Mountainbikebrochure beschikbaar waarin de 22 Zuid-Limburgse routes overzichtelijk en dus veiliger worden weergegeven.

Het eerste exemplaar van de brochure werd uitgereikt aan Olympisch kampioen Bart Brentjens, maar is inmiddels beschikbaar voor elke Zuid-Limburgse mountainbiker. Het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg is bijzonder geschikt voor iedere mountainbiker, van beginner tot prof. De heuvels, rivieren, hellingbossen, holle wegen en vergezichten zorgen voor eindeloos veel (potentieel) mountainbikeplezier.

Zuid-Limburgse MTB-brochure met A3-insteekkaart

De speciaal aangelegde trails zijn opnieuw (her)ontwikkeld om iedere mountainbiker van zijn of haar eigen niveau te voorzien. In de nieuwe MTB-brochure met handige A3 insteekkaart zijn zo 22 MTB-routes (in de regio Echt-Vaals-Eijsden) terug te vinden. Ook het eerder deze zomer geïntroduceerde MTB-classificatiesysteem is hierin verwerkt. Zo vindt iedere mountainbiker de route die bij hem of haar past. Het classificatiesysteem is vergelijkbaar met de skipistes, waarbij ook met kleuren wordt gewerkt. De zwaarte wordt bepaald door de mate van techniek die vereist is om de route af te leggen, de fysieke gesteldheid van de route (percentage singletracks, asfalt, hoogtemeters) en de lengte van de route. Via de A3-insteekkaart zijn de routes handig aan elkaar te koppelen. Ook is er informatie te lezen over trailhubs en veiligheidsregels in deze handzame brochure.

Werkzaamheden Routepunt Visit Zuid-Limburg en MOZL

De afgelopen jaren is al veel werk verzet om het mountainbiken in Zuid-Limburg veiliger te maken. Meer gescheiden routes, minder snelheid in de buurt van wandelpaden en meer begrip zijn hier op veel plekken het resultaat van. “Deze nieuwe, kwalitatief hoogwaardige MTB-brochure moet tot een verdere vermindering van ‘wildrijden’ en begrip tussen de betrokkenen leiden”; zo stelt Herman Wehkamp van het Routepunt Visit Zuid-Limburg.

- Advertentie -
Vorig artikel“Het is ontzettend leuk en gezellig werk” – Dion Gerrits aan het woord
Volgend artikelRoda JC huurt doelman Jan Hoekstra voor één seizoen van FC Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in