Sinds het begin van het jaar zijn er een paar honderd Mergelland lammetjes en Nederlandse landgeitjes geboren. Om dat te vieren organiseert Natuurmonumenten op 9, 10, 16 en 17 maart de Lammetjesdagen van OERRR. Tijdens dit evenement staan de poorten van de stal in Hoeve Lichtenberg open en ben je van harte welkom om lammetjes te kijken. Daarnaast zijn nog veel andere leuke activiteiten te doen, waaronder een kleine markt en een speurtocht. Om een kwalitatief hoogwaardig bezoek te garanderen is er een maximaal aantal tickets per dag beschikbaar. Koop je ticket dus op tijd! De tickets zijn alleen vooraf te koop en niet op de dag zelf aan de poort.

Lammetjes kijken op Hoeve Lichtenberg

Natuurmonumenten heeft voor de begrazing van de Sint-Pietersberg een kudde die bestaat uit Mergelland schapen en Nederlandse landgeiten. Misschien heb je de kudde al eens eerder ergens op de berg of in de ENCI-groeve gespot. Hoeve Lichtenberg is de uitvalsbasis voor de herder en zijn kudde. In Hoeve Lichtenberg ligt namelijk de schaapsstal. Van hieruit gaan de lammetjes dan ook voor het eerst naar buiten en worden zij opgenomen in de grote kudde. Deze schaapsstal is normaal gesloten en alleen open tijdens de Lammetjesdagen van OERRR.

Vier de lente

In de natuur worden overal jongen geboren. Dat geeft aan dat de lente eraan komt. Daarom maakt Natuurmonumenten er een gezellig lentefeestje van voor het hele gezin met leuke voorjaarsactiviteiten. Doe de lammetjesquiz, laat je schminken als een lammetje, ga op de foto, speel memorie en knutsel je eigen herdersstaf of wollig lammetje. Je kunt ook een bezoek brengen aan het gerenoveerde bakhuis, waar de bakker laat zien hoe je het lekkerste gebak maakt in een traditionele houtgestookte oven. En natuurlijk trakteert Natuurmonumenten op beschuit met muisjes!

Kleine markt op de cour

Op de cour van Hoeve Lichtenberg zal er een klein marktje zijn. Geniet van een lekkere kop koffie of thee, koop lekkere streekproducten en leer over enkele oude ambachten. Afwisselend over de verschillende dagen zullen ook organisaties zoals het CNME, het Belgische Natuurpunt, Studiegroep Ondergrondse Kalksteengroeven vertegenwoordigd zijn, waar je informatie kunt krijgen over wat zij doen.Hoeve Lichtenberg is alleen te voet of met de fiets bereikbaar. Er zijn wel diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Zoals ‘Op het Oog van Sint Pieter’ bij Fort Sint Pieter. Van hieruit wandel je naar Hoeve Lichtenberg. Deze route is ± 2 km lang en  kinderwagenvriendelijk.

Ook bij AINSI (Lage Kanaaldijk) kun je terecht. Van hieruit loop je richting de kerk van Sint Pieter boven, waar je vervolgens via de Zonnebergweg en de Lichtenbergweg naar Hoeve Lichtenberg loopt. Deze route is ± 1,5 km en is eveneens kinderwagenvriendelijk. Je kunt ook via Buitengoed Slavante lopen. Dat is korter, maar niet kinderwagenvriendelijk i.v.m. de vele trappen.

Tenslotte is er ook parkeermogelijkheid bij Chalet D’n Observant aan de rand van de groeve. Van hieruit wandel je met een stevige maar prachtige wandeling van ruim 2,5 km over de overgangszone langs de groeve, de trap omhoog naar hoeve Lichtenberg. Deze route is niet kinderwagenvriendelijk.

Reserveren

Tegen een vergoeding van € 3,50 per persoon kun je komen kijken in de stal en deelnemen aan de extra activiteiten op Hoeve Lichtenberg. Leden van Natuurmonumenten en OERRR hebben natuurlijk gratis toegang. Ben je lid, koop dan wel een gratis ticket. Je ticket kun je online kopen op www.nm.nl/lammetjes-spb. Je kunt per uur vanaf 11.00 uur inschrijven, zodat de organisatie de drukte kan spreiden. Besluit je bij het boeken van je ticket lid te worden, dan krijg je de kaartjes gratis. Mocht je een vraag hebben, stuur dan een e-mail naar bczuidlimburg@natuurmonumenten.nl of bel naar tel. 043 – 3115060.

Opgelet!

Om de honden van de herders niet ongerust te maken, zijn andere honden niet welkom en zwangere vrouwen adviseren we om niet de schapenstal te bezoeken.

- Advertentie -
Vorig artikelOp woensdag 6 maart Soos-middag Ouderensociëteit in ’t Gulper Hoes 
Volgend artikelOp dinsdag 19 maart in de Mechelse Malenshof: Lezing over de Romeinen in het Heuvelland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in