Voormalig Esso-terrein klaar voor grootse metamorfose

Op de foto van links naar rechts: gemeentesecretaris John Bertram, Léon Creugers (directeur Vanhier Wonen), wethouder John Coenen en Wil Sijstermans (voorzitter RvC Vanhier Wonen) op het voormalig Esso-terrein dat een grote metamorfose zal ondergaan.

Het voormalig Esso-terrein in het centrum van Vaals is door de gemeente Vaals verkocht aan Vanhier Wonen.

De woningcorporatie uit Voerendaal is van plan om op deze locatie 34 appartementen en woningen te bouwen. Vanmiddag tekenden wethouder John Coenen (portefeuille Wonen & Verkeer) en Léon Creugers (directeur Vanhier Wonen) de koopovereenkomst.

De 34 appartementen en woningen worden verdeeld over drie woonblokken. Alle 34 woonruimtes zijn voor de verhuur en met name gericht op starters, jonge gezinnen en mensen die levensloopbestendig willen gaan wonen. Deels onder de woningen komt een parkeerplaats voor de bewoners. Het bijzondere aan het plan is dat tussen de woonblokken een brede doorgang met veel groen vanaf de Maastrichterlaan richting het Von Clermontpark is voorzien. Daardoor krijgt de entree van het centrum van Vaals een fraaiere aanblik.

Kwaliteitsslag

Met deze ontwikkeling verdwijnt een doorn uit het oog van de gemeente Vaals. In 2017 kocht de gemeente het tankstation en de gebouwen eromheen. Voornamelijk vanwege het wegnemen van een onveilige situatie, maar daarnaast ontstond hierdoor ook de unieke kans om de kwaliteit van de leefomgeving op deze plek te verbeteren. Met de plannen van Vanhier Wonen wordt deze kwaliteitsslag gemaakt.

Wethouder John Coenen: “We zijn ontzettend blij dat een woningcorporatie uit Voerendaal de potentie van Vaals ziet, want door de vastzittende woningmarkt zijn er momenteel nauwelijks woningen beschikbaar voor starters en jonge gezinnen. Daarnaast creëren we met dit plan een uitnodigende binnenkomer van het centrum van Vaals. Dus niet alleen een jonger woningaanbod, maar ook een frisse entree.” Léon Creugers van Vanhier Wonen sluit zich daarbij aan: “We zijn trots en verheugd dat wij in het mooie Vaals samen met de gemeente en hulp van de Provincie dit bijzondere project kunnen realiseren.”

Sloop en sanering

De grootste opgave op het terrein is de sloop van de huidige gebouwen en sanering van de ondergrond. De gemeente neemt dit samen met de Provincie Limburg voor haar rekening. Dit is mogelijk dankzij de samenwerkingsagenda Kwaliteit Limburgse Centra die de gemeente en de Provincie in oktober 2020 tekenden. De samenwerkingsagenda houdt in dat de Provincie bijdraagt aan het versnellen van goede woningbouwplannen en aan de verbetering van de woon- en leefomgevingskwaliteit. Gedeputeerde Andy Dritty van de Provincie Limburg: “Met dit plan in Vaals wordt invulling gegeven aan de vraag naar betaalbare woningen. Daarnaast krijgt hiermee de Maastrichterlaan een forse kwaliteitsimpuls.”

Direct doorpakken

Na het sluiten van de koopovereenkomst is meteen de bestemmingsplan- en vergunningprocedure opgestart. Over niet al te lange tijd zal onder regie van de gemeente begonnen worden met de sloop en het saneren van het terrein. De verwachting is dat woningen voor eind 2022 gerealiseerd zijn.

- Advertentie -
Vorig artikelLeraar test positief: pastoor zegent palmpaasstokken aan huis
Volgend artikelVerkeersongeval aan het Looiersplein te Gulpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in