Het zal u maar gebeuren. Een dierbaar persoon wordt onwel, zakt naast u in elkaar en blijft roerloos liggen. Wat doet u dan? U belt 112 en wacht op de ambulance. De tijd tot de ambulance arriveert, lijkt uren te duren… Op dat moment wordt er aangebeld en staat er een burgerhulpverlener voor de deur die eerste hulp kan bieden en begint met reanimeren. Zou dit niet de ideale situatie zijn? Wist u trouwens dat inzet van een AED tot 70% meer overlevingskans biedt bij hartfalen? Zeker bij inzet binnen 6 minuten is de kans op volledig herstel groot!

AED-netwerk

In Gulpen-Wittem kan elke inwoner op kosten van de gemeente leren reanimeren. Marcel Kessels van ‘Marcel Sport Medisch Advies & Training’ organiseert namens de gemeente cursussen in alle kernen van onze gemeente. De data van deze cursussen vindt u op deze website onder ‘Reanimatie Oproep Netwerk’. De opgeleide vrijwilligers die aangesloten zijn bij HartslagNu kunnen in geval van nood eerste hulp bieden. Deze burgerhulpverleners worden met de benodigde kennis van reanimeren en een AED op pad gestuurd. Zij worden via een app en/of sms-alert-systeem op hun mobiele telefoon aangestuurd.

Waarom deze oproep?

Tijdens de lockdowns in 2020, 2021 en begin 2022 vanwege COVID-19 waren er minder mogelijkheden om deel te nemen aan de reanimatiecursussen. Dit geldt voor zowel ‘nieuwe’ vrijwilligers als vrijwilligers die een herhalingscursus moeten doen om hun registratie te houden. Ook voelde niet iedereen zich prettig om deel te nemen aan een cursus wanneer dat wél mogelijk was. Dit betekent dat van een groot aantal vrijwilligers de registratiedatum gaat verlopen en dat zou heel erg zonde zijn.

De afgelopen jaren is er door ons allemaal flink geïnvesteerd in het opzetten en onderhouden van een reanimatienetwerk. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen: gemeente Gulpen-Wittem heeft een hoge dekkingsgraad. Dat wil de gemeente ook graag zo houden!

Reanimatienetwerk in stand houden

Om deze hoge dekkingsgraad van het reanimatienetwerk in stand te houden vraagt de gemeente uw hulp! De veiligheid die de overheid tot nu toe adviseert, wordt optimaal tijdens de reanimatielessen gehandhaafd: elke deelnemer maakt gebruik van een eigen oefenpop.

- Advertentie -
Vorig artikelMeedenken over de nieuwe Omgevingsvisie kan nu óók fysiek op 20 april
Volgend artikelBurgemeester Nicole Ramaekers bedankt inwoners voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in