Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) dragen samen 1,2 miljoen euro bij aan de kosten voor de reconstructie van de kern Eys. De bijdrage heeft alles te maken met het feit dat in de toekomst mogelijk het afvalwater uit Simpelveld via de kern Eys naar de rioolwaterzuivering in Wijlre wordt getransporteerd. Dat afvalwater gaat nu nog naar de rioolwaterzuivering in Simpelveld.
Jaren geleden was er sprake van dat de rioolwaterzuivering in Simpelveld zou worden gesloten. De reconstructie in Eys was in afwachting van een besluit daarover, omdat er bij sluiting een grote transportleiding aangelegd moest worden tussen Simpelveld en Wijlre. In december 2019 besloot het bestuur van Waterschapsbedrijf Limburg om de rioolwaterzuivering Simpelveld langer in bedrijf te houden. In 2028 volgt een evaluatie van dat besluit.
Wethouder Piet Franssen: “Daar kan de broodnodige vervanging van de asfaltverharding in Eys niet langer op wachten. Dus zijn we na de zomervakantie gestart met het vervangen van de riolering en de aanleg van een regenwaterriool in de wegen door de kern.” Naast de aanleg van nieuwe riolering worden de riooloverstorten in de kern Eys opgeheven. Dat gebeurt naar aanleiding van de zogenoemde Kaderrichtlijn Water. Wanneer een vuilwaterriool overbelast raakt bij een stortbui, dan zorgt een ‘noodventiel’ dat het vuile water uit het riool wordt geloosd op beken. Dit belet dat gebouwen, wegen en andere plekken onder water komen te staan. Bestuurder van WBL Arnold Jansen: “Met de aanleg van een regenwaterriool kan de gemeente voorkomen dat afvalwater op deze manier de Eyserbeek vervuild. Bovendien hoeft dat schone regenwater niet meer onnodig door de waterzuiveringsinstallatie.”
2,5 km werkzaamheden
Het omvangrijke project heeft een lengte van bijna 2,5 km waarvan ruim 1,5 km een nieuw dubbel riool krijgt. De wegen door de kern Eys worden opnieuw ingericht als erftoegangswegen. Dergelijke wegen hebben een verblijfsfunctie (in plaats van een ontsluitingsfunctie) en er is menging van verkeerssoorten waardoor het wenselijk is dat de maximumsnelheid beperkt blijft tot 30 km/h.
Naast de kerk wordt een braakliggend terrein ingericht als dorpsplein. Buiten de bebouwde kom worden dassen- en paddentunnels aangelegd.
De werkzaamheden aan de noordkant van Eys (richting Simpelveld) worden dit jaar afgerond, met uitzondering van de deklaag asfalt en de markering van rode fietspaden. Vanaf die kant is Eys dan wel weer vanuit Simpelveld bereikbaar. Ook het dorpsplein, in de volksmond bekend onder de naam Pendileterrein, is rond de kerst klaar.
In januari 2023 starten de werkzaamheden aan de westkant van Eys, nabij de golfbaan. In december 2022 ontvangen aanwonenden en ondernemers in deze fase van het traject een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.