Een bericht van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg is sinds zondagavond sprake geweest van verhoogde waterstanden. Door zware regenbuien boven onze regio steeg onder ander het waterpeil van de Geul. De piek van de waterstand is inmiddels voorbij en heeft niet tot buitensporige wateroverlast geleid. De hulpdiensten blijven op de achtergrond aanwezig, maar er is geen sprake meer van een grote inzet.

Tijdens het incident is het stroomgebied van de Geul en Gulp steeds actief in de gaten gehouden. Daarbij is uiteraard nauw samengewerkt met onder andere gemeenten en Waterschap Limburg. Zo hebben inspecteurs van Waterschap Limburg het watersysteem continu gecontroleerd en waar nodig maatregelen getroffen. Gemeenten ondersteunden onder andere met zandzakken. Ook de brandweer stond op diverse plekken in onze regio paraat mocht de rivier buiten zijn oevers treden.

Ditmaal geen buitensporige wateroverlast

Hoewel de regenval niet tot buitensporige wateroverlast heeft geleid, is de Geul op een aantal plaatsen wél buiten haar oevers getreden. Dit gebeurde vooral op speciaal daarvoor ingerichte overloopgebieden. Helaas zijn in de directe omgeving van de Geul ook enkele tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen ondergelopen. Dit deed zich met name voor in de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Meerssen.

Hulpdiensten blijven paraat staan

Nu de waterpiek in de Geul onze regio verlaten heeft, is afgeschaald naar GRIP-0. Dit betekent dat de centraal gecoördineerde inzet van hulpverleningsdiensten niet meer nodig is. Uiteraard blijven we samen met, onder anderen, gemeenten en Waterschap Limburg bekijken wat nodig is. We houden het stroomgebied van de Geul en Gulp in de gaten en blijven de actuele waterstanden bestuderen. Als het nodig is, ondernemen we (lokaal) actie of communiceren we via deze website en onze socialmediakanalen.

Vergelijking met hoogwater afgelopen juli

Met de hoogwaterramp van afgelopen juli nog vers in het geheugen, waren er uiteraard zorgen bij inwoners: zou het water onze regio net zo overrompelen als afgelopen juli? De kans op overstroming was ook nu aanwezig, maar toch was deze situatie niet te vergelijken met die van juli. In juli betrof het, naast de Gulp en Geul, een veel groter gebied waar overstromingen voorkwamen. Bovendien steeg het waterpeil destijds veel sneller en was de totale waterafvoer ook veel hoger.

- Advertentie -
Vorig artikelOnline Kingerzitting Breuzelèèrkes
Volgend artikelHuurders gemeente Vaals ontvangen een waardebon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in