Week van de jonge mantelzorger

Foto: Kindercirkel

In Nederland is een op de vier jongeren tussen de 4 en 24 jaar mantelzorger. Zij groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking. Het zorgen voor een ander geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom is er van 5 tot en met 11 oktober landelijk opnieuw een ‘Week van de Jonge Mantelzorger’. Ook in onze regio zijn er speciaal voor jonge mantelzorgers diverse activiteiten georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Jonge mantelzorgers en hun omgeving beseffen lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar het kan zwaar worden als je bijvoorbeeld zorgen hebt over je zusje in het ziekenhuis. Of wanneer je niet met je vrienden op stap kunt, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn.

Landelijke en regionale activiteiten

Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen. In en rond deze week worden er (landelijk) diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers.

Corona-proof

In juni van dit jaar hebben jonge mantelzorgers vooral via onlinekanalen veel aandacht gekregen. Meer was in verband met het coronavirus niet mogelijk. Maar natuurlijk blijven de fysieke activiteiten ontzettend belangrijk en daarom organiseert het steunpunt de volgende activiteiten:

  • FunSpot JMZ 12 – 18 jaar: Valkenburg aGoGo (Lasergamen, kabelbaan, rodelen en gezelligheid), zaterdag 10 okt. | 13 – 16.30 uur.
  • FunSpot JMZ 7 – 12 jaar: Griezelige hapjes maken, woensdag 28 okt | 14.00 – 16.00 uur 
  • FunSpot JMZ 7 – 12 jaar: Catch a dream (dromenvangers maken), woensdag 25 nov | 14.00 – 16.00 uur

Uiteraard met in achtneming van de lokale en landelijke coronarichtlijnen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Meld je dan aan bij Merel Claessens: 06-17309182/  m.claessens@mantelzorgzuid.nl of bij Tanja Goessen: 06-83668180/ t.goessen@mantelzorgzuid.nl.

Bekijk de activiteiten voor jonge mantelzorgers uit de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem, Vaals en Stein op www.mantelzorgzuid.nl/jeugd/activiteiten.

Bekijk het overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger in Nederland op: www.weekvandejongemantelzorger.nl.

- Advertentie -
Vorig artikel‘t Keulkeske’ – Tim Offermans aan het woord
Volgend artikelIn gesprek met college Gulpen-Wittem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in