Het wegkruis aan de wegkruising Gemmenicherweg-Tentstraat-Bosstraat in Vaals is prachtig gerestaureerd. Bert Vandeberg en Paul May hebben als vakkundige restaurateurs dit wegkruis een nieuwe toekomst gegeven. Het wegkruis straalt weer in de oorspronkelijke staat en kan door de professionele behandeling weer tegen de wisselende weersomstandigheden.

Door jarenlang gebrek aan onderhoud was het metselwerk van de sokkel zeer slecht geworden, stenen zaten los en voegen waren uitgevallen. Het houten kruis was aan de voet rot. Ook de planken van de rug en het dakje waren deels rot, weg of in slechte staat.

Het wegkruis heeft een zogenaamd vliegermodel met een dakje. De restauratie is in de werkplaats uitgevoerd. Hierdoor was het wegkruis een aantal weken van zijn vaste plek verdwenen.

Bert en Paul hebben hun professioneel vakmanschap ingezet om de restauratie uit te voeren. Het dakje, dat bestaat uit houten plankjes (pannen) is volledig vernieuwd; zo ook de rug van het vliegermodel. Het grote houten kruis is bijgewerkt en het geheel is adequaat behandeld en geverfd. Het houten Christusbeeld is volledig gerestaureerd. Een aantal delen bleken aangetast te zijn en de linkerarm was volledig verpulverd door het rottingsproces. De tekstbordjes en het ijzerwerk zijn nu weer als nieuw. De gemetselde sokkel is bijgewerkt, opnieuw gevoegd en schoon gemaakt. Chapeau voor het werk Bert en Paul!

Het wegkruis heeft weer zijn wonderlijke glans en uitstraling gekregen. Het is zeker de moeite waard om er even te gaan kijken en stil te staan bij de betekenis van dit wegkruis: “Zegen hen die u groeten.”

Nieuwe taak

Bert en Paul gaan nu het wegkruis aan de Eschberg-Nieuwe Hertogenweg restaureren. Als u dit dus even mist, weet dan dat dit in goede handen is bij Bert en Paul. Dit duo maakt deel uit van de Werkgroep Onderhoud Kruisen Gemeente Vaals.

Wilt u ook helpen om dit cultureel erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Laat het even weten aan het Comité Kruisen Gemeente Vaals (namens deze de heer Lambert Jaegers – tel. 06-53990756, ook via l.jaegers@home.nl.)

- Advertentie -
Vorig artikelVoorleesuurtje met wethouder Frans Derksen
Volgend artikelMargratens Wijnfeest op zondag 17 september!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in