Epen ligt in een prachtige omgeving met tal van bronnen en beken en staat bekend als mooi wandelgebied. Enkele jaren geleden realiseerde de ondernemersvereniging Epen e.o. zich dat, om in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor recreanten en inwoners, het aanbod op een innovatieve wijze vernieuwd moest worden. Er zou ingezet moeten worden op verduurzaming middels Epen Bronnenland 2.0. In dit project waarbij men actief, passief en educatief bronnen kan beleven is gewerkt aan het toekomstbestendig maken van ons uniek gebied, door het realiseren van belevingselementen (waterspeeltoestellen) langs de beken en het verstrekken van fysieke en digitale informatie over o.a. het water, de natuur, het landschap, de landbouw en de cultuur(historie): een “Bronnenbelevingslandschap” als nieuwe motor voor onze gemeenschap.

Epen Bronnenland 2.0 is klaar

Dit is mogelijk gemaakt door de inzet van enthousiaste vrijwilligers en financiële bijdragen van o.a. Leader Zuid-Limburg, de gemeente Gulpen-Wittem en het Elisabeth Strouvenfonds.

En nu is het zover: Epen Bronnenland 2.0 is klaar. De drie wandelroutes met informatieborden zijn vernieuwd en er is een nieuw wandelboekje. Voor kinderen is wandelen in Epen nu niet meer saai. Langs de routes zijn meerdere beleef elementen aangebracht, zoals stapstenen langs de Fröschebron, water pompen in Terziet, klimmen en klauteren in de Plaat, balanceren bij de Volmolen en een water speelelement met beleefparcours aan de Molenweg. Verder is er een app met een leerzame speurtocht voor de kinderen om hen spelenderwijs respect en liefde voor de omgeving bij te brengen. Volwassenen vinden in de app veel extra informatie over water, cultuur, historie en andere leuke weetjes. Voor de instandhouding van alle gerealiseerde voorzieningen is een stichting in het leven geroepen.

Lespakket voor basisschool

Tevens is er voor het basisonderwijs een lespakket over water ontwikkeld, dat bij basisschool à Hermkes al in gebruik is en dat ook voor andere scholen beschikbaar gesteld wordt. Ter gelegenheid van de afronding van het project is er in de bieb Epen een kleine tentoonstelling over water, bronnen en beken in onze omgeving.

Feestelijke opening laatste beleefparcours

De afronding van het project en de feestelijke opening van het laatste beleefparcours zal plaatsvinden op donderdag 21 maart om 13.30 uur aan de Molenweg in Epen. De openingshandeling zal verricht worden door de heer Hub Meijer, voorzitter van Leader Zuid Limburg, wethouder Jos Last van de gemeente Gulpen Wittem en enkele kinderen van de basisschool. De werkgroep en de stichting Epen Bronnenland zijn trots dat zij met dit project iedereen kunnen laten kennis maken met de bronnen en bronbeken in en rondom ons mooie Epen en dat wandelen voor jong en oud weer leuk, spannend en leerzaam wordt. Epen Bronnenland zorgt voor meer beleving en educatie voor onze gasten en onze eigen inwoners en draagt hiermee bij aan een bruisende toekomst voor ons prachtige dorp.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Elian Vanderheijden-Knops (via tel. 06-21290059).

- Advertentie -
Vorig artikelLezing van Frits Schoonbrood in ’t Patronaat: Bokkerijders binnen de Landen van Overmaas: Legende, mythe of werkelijkheid?
Volgend artikelVeel hulp voor in totaal 114 kruisen en devote plekjes: Nieuwe Paaskransen voor 53 wegkruisen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in