Er bestaat nauwelijks een onderwerp uit de Zuid-Limburgse geschiedenis dat met zoveel sagen, legenden en spannende verhalen is omgeven als dat van de Bende van de Bokkerijders. Deze “godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers” plunderde in de 18e eeuw kerken, pastorieën en boerderijen. Met slachtoffers werd niet zachtzinnig omgegaan. Evenals de heksen zouden de Bokkerijders een verbond met de duivel hebben gesloten, waartoe zij een eed op onder meer een dode hand aflegden.

Godfried (Frits) Schoonbrood, voorzitter van “Sjtichting Genelalogiek Sjènne” startte in 2008 een breed onderzoek. Zijn onderzoeksresultaten publiceerde hij in een boek met de lange titel “De Bokkerijders met de Dode Hand. Ontstaan en vervolging van het banditisme in en rondom Zuid-Limburg in de 18e eeuw”.

Fantasie

Veel spannende sagen, legenden en romans zijn op basis van deze bende gefantaseerd. Maar de echte geschiedenis is nog huiveringwekkender. Deze geschiedenis vertelt Frits Schoonbrood in een lezing. Bovendien zijn attributen, zoals de “dode hand”, de duim- en beenschroeven en de stoel van de tortuur Foltering) te aanschouwen.

Deze lezing zal plaatsvinden op zondag 17 maart a.s. in ’t Patronaat in Banholt. De avond zal om 19.00 uur starten. ’t Patronaat is open vanaf 18.30 uur. De entree bedraagt € 1,50. Een sympathisantkaartje van de Stichting Heemkunde Tebannet geldt ook als toegangsbewijs. Mensen die slecht ter been zijn of graag op de eerste rijen willen zitten kunnen een zitplaats reserveren bij Rob Hermans (te bereiken via tel. 06-51561182, ook per mail via rob.hermans@planet.nl.

- Advertentie -
Vorig artikelOp vrijdagavond 22 maart: Lente kienavond in Oos Heim
Volgend artikelAfronding en opening Epen Bronnenland 2.0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in