Het is nog vroeg, maar met een beetje optimisme kunnen we stellen dat het vakantiegevoel na een tijd van droogte flink uit de tenen begint te stijgen. De een verlangt naar die perfecte cocktail, de ander naar het zachte strandbedje, die ene pizza of toch die grote emmers met rietjes erin. Hoe dan ook, iedereen snakt naar vakantie. Even naar dat eigen voorkeurs streekje waar het nét wat fijner aanvoelt. Of dat in Zeeland of Nieuw-Zeeland is, voor ieder wat wils.

Bjorn Jetten (22) uit Gulpen kan daar goed over meepraten. Al meer dan 365 dagen staat hij te trappelen om zijn favoriete vakantiebestemming weer te bezoeken. Hoewel hij niet vies is van een zomerse Nacht van Gulpen, zal een stevige route naar de oorsprong van de klassieke oudheid er niet snel inzitten. Al van kinds af aan is hij eerstegraads fan van het mooie Griekenland. Maar na een jaar lang ‘n Griekse nach’ op repeat is de rek er langzaam uit: “Griekenland is echt mijn favoriete vakantieland! Dat ik afgelopen jaar niet op vakantie kon gaan wegens corona hakt er wel flink in, maar als het dit jaar eindelijk weer zou kunnen, zou dat wel supermooi meegenomen zijn!”

Bjorn is momenteel bezig met de afronding van zijn tweede leerjaar. De opleiding tot docent en groene kennismanager aan de Aeres Hogeschool in Wageningen bevalt hem goed: “Al zou de enorme reistijd natuurlijk wel wat korter mogen zijn, mede daardoor heb ik ook een kamer in Wageningen.” Die heeft ondertussen weer een stevige poetsbeurt nodig, want door de coronacrisis volgde hij zijn meeste lessen ‘gewoon’ thuis in Gulpen. Hoe dat beviel? “Tja, ik vind beide scenario’s wel fijn. Het voordeel bij thuisonderwijs is dat je die enorme reistijd bespaart en dat je na het afronden je laptop dichtklapt en klaar bent. Wat je daarbij misloopt is natuurlijk wel het fysieke contact met medestudenten. En al dat praktijk- en stageonderwijs wordt ook op een laag pitje gezet, en dat hoort wel echt bij de leuke momenten!”

Met de studie ‘docent en groene kennismanager’ kan Bjorn alle kanten op: de onderwijstak is een grote optie door in de groene sector les te gaan geven aan het MBO en VMBO in aanleggen en onderhouden van tuinen, maar hij kan ook de overstap maken naar het bedrijfsleven of een gemeente, om daar vervolgens letterlijk een groene functie te gaan vervullen. Zijn keuze? “Nee, die heb ik nog niet gemaakt. Ik vind het erg leuk allemaal en blijf me voorlopig nog even op van alles oriënteren.”

Met al die groene kennis op zak, komen er tijdens het wandelen in het Heuvelland vaak nogal wat bedenkingen langs, zeker in de kern Gulpen: “Dat centrum dat we nu hebben, echt prachtig! Dat de Gulp zo toegankelijk is, dat is echt een upgrade.” Wat Bjorn dan toch anders had aangepakt? “Ja, dat schiet ik al snel als ik een rondje loopt. Al die zonnepanelen, ik word er een beetje verdrietig van, af en toe. Bijna nergens in Gulpen zie je daken met gevels die bekleed zijn met groen. Een mooie, duurzame oplossing, die ook nog eens prima isoleert. Net als de verticale plantenwand. Maar wie weet, misschien komt de bloei daar nog van. Het zou een beter aanzicht zijn dan al die zonnepanelen in het dorp.”

Maar ondanks zijn vakmatige kritiek: “Als ik dan weer richting thuisfront nader na dat fysiek onderwijs in Wageningen, dan besef ik weer dat deze Gulpenaar dit plekje nooit ergens anders voor zou willen inruilen.”

- Advertentie -
Vorig artikelMaximale duur fiets parkeren in Binnenstad en Wyck
Volgend artikelAan de slag voor het behoud van de bomen in Eijsden-Margraten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in