“Als je haar nog een keer wil zien, moet je nu komen”

Foto's: Gemeente Vaals

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen tijd fors gestegen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het belangrijk om de gedragsregels te volgen. Besmetting met het coronavirus kan namelijk grote gevolgen hebben. Om die gevolgen met eigen oren te horen of met eigen ogen te zien, gaat burgemeester Harry Leunessen van de gemeente Vaals in gesprek met mensen die getroffen zijn door corona. Dit gesprek voerde hij met Leonie Baars-Klein en haar man Eric uit Vaals.

“Ik heb de griep”, denkt Leonie (59) begin april als ze ziek is. Na een aantal dagen wordt de huisarts gebeld, die er binnen een paar minuten is. Leonie: “De huisarts belde meteen een ambulance. Mijn zuurstofgehalte was op dat moment 61 %, waar dat normaal tussen de 93 en 98% ligt.” Ze kiest er voor om niet op een brancard, maar op eigen kracht de trap af te lopen. Beneden aangekomen is haar zuurstofgehalte al gezakt naar 45%. Met sirenes wordt Leonie weggevoerd. Eric mag niet mee. “Ik zag de paniek op het gezicht van Eric. Dat gezicht vergeet ik nooit meer.”

Nog tijdens de rit met de ambulance moet – vanwege een dreigend capaciteitstekort – de keuze worden gemaakt of Leonie naar Heerlen of naar Groningen wordt gebracht. Het wordt Heerlen.

Coma

Leonie Baars-Klein

Uit een coronatest in het ziekenhuis blijkt dat Leonie positief is. Ze belandt op de Intensive Care. Ze hoeft niet aan de beademing, maar krijgt wel zuurstof. Bezoek ontvangen mag niet.

Na tien dagen op de IC-afdeling gaat het iets beter en wordt Leonie overgeplaatst naar de Medium Care. Maar na een paar dagen gaat haar toestand achteruit. Het gaat zelfs zo slecht, dat op 26 april Eric en de kinderen naar het ziekenhuis worden geroepen. Eric: “De arts zei tegen mij: als je haar nog een keer wil zien, dan moet je nu komen.” Leonie moet aan de beademing en wordt drie weken lang in kunstmatige coma gehouden. Leonie: “In die drie weken kreeg ik een longembolie en bloedvergiftiging. Omdat mijn nieren niet meer werkten lag ik aan de nierdialyse.”

Rug tegen de muur

Eric: “In die drie weken heeft de longarts mij twee keer gebeld voor toestemming voor het toedienen van een andere medicatie. De longarts zei bij een van die twee telefoontjes: ‘We hebben alles uit de kast gehaald, maar we staan nu met de rug tegen de muur’. Het longapparaat stond al ingesteld op maximale druk, maar toch kreeg het apparaat niet genoeg zuurstof in haar longen.”

Leonie wordt aangesloten op een hart-longmachine. “Dat apparaat heeft mij twee weken lang in leven gehouden. Het ziekenhuis in Heerlen heeft maar twee van die apparaten. Het toeval wilde dat juist op het moment dat ik dat nodig had één van die twee apparaten vrij kwam.”

Gevangenis

De medicatie slaat aan en Leonie mag weer naar de Medium Care. Ondertussen blijkt ook Eric besmet met het coronavirus. Hij wordt niet opgenomen in het ziekenhuis, maar heeft wel flink last. Eric: “Als ik op bed lag kwam ik zuurstof tekort. Ik heb daarom zeven weken lang rechtop zittend in een fauteuil geslapen. In de tussentijd deed de zus van Leonie boodschappen voor me en zette de buurman bij de voordeur warme maaltijden voor me neer. Ik zat in een gevangenis. Alleen, met mijn gedachten constant bij mijn vrouw.”

Revalidatie

Na 2,5 maand mag Leonie het ziekenhuis verlaten en gaat ze naar Adelante om te revalideren. Eerst zes weken intern, daarna drie dagen per week samen met Eric fysiotherapie. “In het begin kon ik niet rechtop zitten en niet praten. Als Eric op bezoek kwam, herkende ik hem niet meteen.”

Inmiddels heeft Eric zijn werk als vrachtwagenchauffeur weer hervat. Maar nu nog steeds, een half jaar later, heeft Eric na het inklimmen van de cabine van zijn vrachtwagen tijd nodig om bij te komen. En ook Leonie is snel vermoeid. Door het coronavirus werken haar nieren op dit moment nog maar voor 36% en is haar zuurstofopname 53%: “Als ik de was heb opgehangen voelt dat als een beklimming van een berg in de Alpen.”

- Advertentie -
Vorig artikelGeen Kerstmarkt in de Gemeentegrot in Valkenburg dit jaar
Volgend artikelMVV opnieuw met lege handen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in