“Banholt is bruisend!” – Joep Essers aan het woord

Joep Essers uit Banholt

Ze vinden in het hele land plaats, veelal in tunneltjes of onder bruggen en viaducten: Illegale raves tijdens de coronatijd. “Want feesten, dat hou je toch niet tegen!” beaamt een kleine bevolkingsgroep. Ook hier in het Heuvelland lijkt dát virus te bestaan, de grotten en bossen zijn erg aantrekkelijk, en daarom ook vaak de favoriete, geheime locatie van deze fanatiekelingen. Goede muziek, een drankje en gezelligheid: bijna iedereen zal het missen. Maar gelukkig houdt de grootste groep zich aan de afgekondigde maatregelen, ieder voor zijn eigen doel. De groep die dat niet doet zal er vast wel een goede reden voor menen te hebben om overal haaks tegen in te gaan, toch?! Niet dus. Hoe onschuldig het ook klinkt, de feestjes met de nadruk op “jes” bevatten al snel tussen de 100 en 150 deelnemers, vaak meer. En of er dan nog aan corona wordt gedacht? “Meestal wel”, liet een anonieme organisator weten. “Maar niet in de vorm van desinfectiepalen en mondkapjes in de grotten, maar verbonden met de risico’s en maatregelen die tegenover de drang naar dansen en muziek staan. Het is een manier van denken, en laten we hopen dat deze mentaliteit niet al te snel overgenomen wordt.

Om de proef op de som te nemen portretteren we deze week Joep Essers (12) uit Banholt. Een echte verenigingsman uit Te Bannet in opkomst! Als we aan Joep vragen wat hij van de illegale praktijken vindt, komt er meteen een kort en krachtig antwoord: “Belachelijk! Zoiets doe je nu gewoon niet. Niemand vindt het leuk, ik ook niet. Maar dit is gewoon alleen maar aan jezelf denken.” En dat zou het antwoord van iedereen moeten zijn in een tijd als deze. Hoewel Joep er maar erg blij mee is dat de scholen alsnog open zijn, betekent dat niet dat hij zijn tijd niet om zou krijgen bij een eventuele sluiting.

Als Joep vrij is, wordt er een groot gedeelte van zijn vrije tijd door hem aan zijn geliefde hobby’s besteed. En dat zijn er heel wat. Zo is hij als trompettist een vaste waarde bij Harmonie Amicitia, staat hij altijd paraat bij zijn voetbalclub BMR/SNC en is hij als regerend jeugdprins van CV De Boemelère niet weg te denken uit het Banholtse carnaval. Een lijstje waar veel mensen trots op zullen zijn. Is Banholt überhaupt nog een beetje bruisend? “Ja absoluut! Het ligt dan wel een beetje uit de slag, dat merk je dan vooral met die heuvels als ik naar school moet fietsen.” Maar dat maakt Banholt zeker niet minder aantrekkelijk voor hem: “In Banholt is – normaal gesproken – altijd wel wat te beleven, want we hebben een paar geweldige evenementen, die iedereen uit het Heuvelland wel zal kennen. Denk alleen al aan ons Auw Wieverbal, het zomercarnaval, de kermissen en natuurlijk de Hei Op Feesten. Al mag ik de laatste helaas nog niet bezoeken, haha, maar ze zetten Banholt zeker op de kaart!” En daarom is het juist zo jammer dat de meeste van deze evenementen dit jaar geen doorgang vinden. Maar voor Joep zeker geen reden om bij de pakken neer te blijven zitten. Hoewel hij wel een beetje gek wordt van alle regels rondom corona en hij geen desinfectiemateriaal meer kan ruiken, vindt hij het wel belangrijk dat alles zorgvuldig wordt aangepakt: “En in die extra vrije tijd kan er gelukkig nog genoeg gegamed, formule 1 en voetbal gekeken worden!” Met al die bezigheidstherapie zal het bezoeken van een illegaal feestje wel het laatste zijn waar Joep Essers behoefte heeft om aan te denken!

- Advertentie -
Vorig artikel“Ik kijk er altijd enorm naar uit, want december is ook de maand waarin ik jarig ben” – Lotte Meulenberg aan het woord
Volgend artikelIn gesprek met college Gulpen-Wittem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in