TikTok, TikTok, normaal staat dat gelijk aan een urenlang tijdverdrijf onder de jongeren in het Heuvelland. Zweetdruppels van ‘t swipen en vermaak. Als we aan het tiktokken van de avondklok denken, worden dat opeens totaal andere zweetdruppeltjes. De avondklok wordt gevreesd onder de jongeren, maar is wel nodig, beseft ook Yarka Lipsch (16) uit Schin op Geul.

Een heel raar einde van haar middelbare schoolcarrière, dat is de conclusie die zich opdringt. Als leerling van het Sophianum in Gulpen zit ze dit jaar in de Havo-examenklas. “Iets beter dan voor de zomer toen alles dicht was, want we mogen nu wél naar school komen als examenleerlingen. Maar nog steeds verre van ideaal.” Yarka merkt dat de abrupte sluiting van de scholen van voor de zomer nog steeds voelbaar is: “Normaal is het examenjaar niet zo propvol. Je hebt dan veel tijd om dingen te herhalen die in de jaren daarvoor niet zo lekker gingen. Nu merk ik dat we nog veel stof moeten inhalen die we nog niet gehad hebben. Dat maakt het toch wel een heel zwaar jaar, merk ik.” Blij om op school te zijn is ze in ieder geval wel weer, want al die vriendinnen zolang niet meer zien vond ze toch maar helemaal niks: “Ja, daar ben ik echt heel blij om. Het is nog steeds supergek allemaal. Want normaal konden we veel praten en lachen in de aula, en nu zitten we in kleine groepjes op 1,5 meter in een lokaal. Begrijpelijk, maar zeker niet leuk.” Hoewel het nu een mindere periode in haar Sophianum-carrière is, maakt dat haar niet minder gemotiveerd!

Yarka wil na het behalen van haar diploma beginnen aan de PABO. Juf Yarka, dat is nog wel even wennen. Maar werken met kleine schattige kinderen, daar tekent ze nu al voor. Voor dat zover is, wordt het wel nog even aanpoten, en dat doet ze niet alleen op studiegebied. De 100 km challenge die haar vader Frans Lipsch in het leven heeft geroepen bleef ook haar niet bespaard. Meer dan 300 leerlingen lopen of rennen 28 dagen lang. Een ongekend succes, waardoor al deze leerlingen los van al het netflixen en bankhangen deze Coronaperiode toch in beweging waren. Iets waar Yarka zichzelf ook wel schuldig aan maakt, geeft ze toe. Haar eindteller strandde op 300 km, verdeeld over 28 dagen. Geen slechte uitslag vindt ze zelf, al is ze altijd aan de wandel of in snelle pas met haar vader. Het is ondertussen een van de hobby’s geworden naast het skiën, voetballen en winkelen. Prima om te combineren met haar culinair hoogstandje: frieten. “Zo blijf ik – los van alles suikers die ik op een dag eet – toch in balans, haha.” Hoewel ze alle coronamaatregelen respecteert, krijgt ze er wel een beetje genoeg van: “Ik ben niet depressief of zo, haha, of wat je allemaal voor een onzin over de jeugd in de media leest. Maar dat het nu wel erg lang duurt, dat zal iedereen wel ervaren. Wie wil nou niet lekker op vakantie gaan, feesten en nergens meer aan denken wat Corona-gerelateerd is.” Voor dat zover is, zal de avondklok ons nog een extra zetje geven om de besmettingen omlaag te krijgen: “Absoluut niet leuk, maar als het nodig is, dan moet het maar. En laten we hopen dat we daarmee nog sneller van deze vervelende periode verlost zijn!”

- Advertentie -
Vorig artikelAandacht voor huiselijk geweld
Volgend artikelKijk eens om je en bel ook eens ie­mand

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in