Het bestuur van het Bewonersnetwerk Gulpen, bestaande uit twee personen, zal vanaf 1 januari hun taken neerleggen vanwege het gebrek aan respons op hun initiatieven vanuit de gemeenschap.

Na de COVID-19-pandemie is de betrokkenheid sterk verminderd. Tijdens de laatste bewonersbijeenkomst in Gulpen waren er slechts vijftien aanwezigen. Volgens Jean Schrijnemakers, voorzitter van het Bewonersnetwerk Gulpen, blijft in kleinere dorpen zoals Mechelen en Slenaken de betrokkenheid van inwoners bij hun eigen gemeenschap nog steeds sterk, maar lijkt in Gulpen iedereen vooral met zichzelf bezig te zijn, voornamelijk sinds de lockdown.

Voor Schrijnemakers en Bernice Bisschop, de laatste twee bestuursleden van het netwerk, is dit de reden om te stoppen, met pijn in het hart. Ze benadrukken dat elders in de gemeente Gulpen-Wittem blijkt hoe belangrijk zo’n bewonersplatform kan zijn voor het eigen dorp, maar zonder steun van de inwoners voelt het als trekken aan een dood paard.

Gulpen was in 2018 al de laatste kern in de gemeente die een bewonersnetwerk oprichtte, met veelbelovende start. Bewoners kwamen met het idee om de speelplaats achter de flats aan de Dr. Poelsstraat op te knappen, waarbij het Bewonersnetwerk hen hielp met de benodigde procedures. Het blijft nog steeds in gebruik, met een toegewijd team dat de speelplaats onderhoudt.

Echter, daarna werd het stil. Hoewel de nieuwsbrief van het bewonersnetwerk goed gelezen werd, liep het aantal deelnemers aan de bewonersbijeenkomsten gestaag terug, van vijftig naar dertig, en de laatste keer waren er nog maar vijftien aanwezig. Dit leidde tot teleurstelling bij Schrijnemakers, die zich afvroeg voor wie ze het eigenlijk nog deden.

Het bewonersnetwerk kijkt ook kritisch naar de gemeente Gulpen-Wittem, die bewonersparticipatie en zelfbestuur hoog in het vaandel heeft, maar in de praktijk te weinig actie onderneemt. Schrijnemakers noemt het verkeersplan als voorbeeld, waarin bewoners weliswaar actief meedachten over oplossingen voor bestaande knelpunten, maar waarvan weinig werd overgenomen. Dit versterkte het gevoel dat alle inspanningen tevergeefs waren.

Niettemin benadrukt de voorzitter dat Gulpen vooral naar zichzelf moet kijken. In andere dorpen is bewezen dat er wel successen te behalen zijn, zoals het dorpsplein in Slenaken. Maar dan is de steun van de bevolking essentieel. Het Bewonersnetwerk hoopt dat inwoners opstaan om de taak over te nemen, maar als dat niet gebeurt, is het op 1 januari voorbij. In elk geval stoppen Schrijnemakers en Bisschop hun werkzaamheden.

- Advertentie -
Vorig artikelBijeenkomst over Woningbouw in Epen
Volgend artikel
Tebanneter Mert werft fondsen voor projecten in Congo en Kenia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in