Het bekende Brand Pilsener, “waar Limburg trots op is”, wordt niet langer in de brouwketels van Wijlre gebrouwen. Heineken, het moederbedrijf, heeft besloten om de productie te verplaatsen naar hun brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. De oorspronkelijke receptuur van het bier blijft onveranderd.
Onlangs heeft het laatste brouwsel van pilsener de brouwerij in Wijlre verlaten. Een deel van het historische brouwhuis is al omgebouwd tot een plaats voor het brouwen van speciaalbieren. Heineken meldt dat vier van de vijfentwintig medewerkers nieuwe banen hebben gevonden of met (vervroegd) pensioen zijn gegaan, maar voor de rest van het personeel zijn er nog geen concrete plannen bekend. De oorzaken daarvan variëren van persoonlijke keuzes tot mogelijke overgangen naar andere werkgevers.
Heineken heeft aangekondigd dat er later deze maand een bijeenkomst zal plaatsvinden om de bewoners te informeren over de herinrichting van het brouwerijterrein en de toekomstplannen. Historische documenten wijzen uit dat er al sinds 1420 bier wordt gebrouwen in Wijlre, en de huidige brouwerij dateert uit de achttiende eeuw. In 1902 begon de familie Brand met het brouwen van pils, en in 1989 werd Brand overgenomen door het Heineken-concern.
Heineken heeft besloten om het iconische merk Brand duurzaam te laten groeien, maar dit is niet haalbaar in Wijlre vanwege de complexiteit van de bestaande brouwerij en de hoge kosten die daarbij komen kijken. Het bedrijf heeft wel geïnvesteerd in een CO₂-neutrale microbrouwerij voor speciaalbieren. Het grootste deel van het Brand-complex, afgezien van de monumentale panden, zal uiteindelijk worden vervangen door openbaar groen.