De coalitie PRO-Balans is definitief gevallen. Het opstappen van PRO-raadslid Ine van der Laan en het meenemen van haar zetel, bleken uiteindelijk fnuikend voor het continueren van het huidige coalitieakkoord.

Jack Cremers | fractievoorzitter PRO Gulpen-Wittem

PRO-fractieleider Jack Cremers: ”Door het vertrek van van der Laan ontstond een onwerkbare situatie met een stemverhouding in de raad van 7-7-1. Daardoor werden we als coalitie voor het uitwerken en afwikkelen van zwaarwegende en nog op de rol staande zaken helemaal afhankelijk van fractie van der Laan en de oppositie. Mede daardoor werden vanaf dat moment alle zaken in de raad gepolitiseerd om een wig te drijven in de coalitie en bij kiezers te scoren. Denk aan het nieuwe OOT (Organisatie Ontwikkelings Traject over uitbreiding van het personeelsbestand) en de mogelijke komst van de biomassacentrale in Wijlré.” Volgens Cremers is dat de reden geweest waarom juist de huidige coalitie PRO-Balans zich uitsprak voor het aangaan van verkennende gesprekken met alle andere partijen over de vorming van een bredere coalitie.

Als grootste partij nam PRO daarvoor het initiatief. Dat schoot blijkbaar bij Balans in het verkeerde keelgat. Die partij zocht vervolgens contact met CDA, Fractie Franssen en fractie van der Laan. Zij komen nu met een gezamenlijk persbericht waarin staat dat ze, via verkennende gesprekken onder leiding van formateur Ad de Kroon, pogen te komen tot de vorming van een nieuwe ruime coalitie.”Eigenlijk hadden we het liefst een onafhankelijke informateur gezien die met alle partijen afzonderlijk rond de tafel zou gaan om, aan de hand van de partijprogramma’s, te kijken waar mogelijke nieuwe coalitiemogelijkheden zitten”, lucht Cremers zijn hart.

Marieke Nass | fractievoorzitter CDA Gulpen-Wittem

Dat laatste kan PRO echter vergeten. Marieke Nass (CDA), in deze kwestie woordvoerder namens CDA, Fractie Franssen, Balans en fractie van der Laan: “De tijd dringt. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ervaren de gevolgen van de coronacrisis nog dagelijks. Daarom willen we zo snel mogelijk een stabiel en betrouwbaar college dat kan bogen op een ruime raadsmeerderheid. Dat informele aftasten van samenwerking met andere fracties hebben we ruim twee jaar geleden gedaan en de programma’s zijn intussen niet veranderd.” Marieke Nass geeft verder aan dat Balans heeft laten weten niet met PRO verder te willen. Balans spreekt zelfs over een onderlinge vertrouwensbreuk. Ook de leden van de fracties CDA, Franssen, Balans en van der Laan hebben aangegeven deze samenwerking als het enig en realistisch alternatief te zien. Reden dat de verkennende gesprekken slechts met de vier genoemde partijen worden gevoerd. Marieke Nass besluit met: “Er is werk aan de winkel. Eind augustus moet het nieuwe college er staan. Als beoogde wethouders zijn Jos Last (Balans/van der Laan), Piet Franssen (Fractie Franssen) en Jos Hendriks (CDA) in beeld.”

Dat betekent dat de PRO-wethouders Guido Houben en Marion van der Kleij kunnen vertrekken. Een bittere pil voor de grootste partij in de raad, en de winnaar van de raadsverkiezingen in 2018.

- Advertentie -
Vorig artikelLachgas is niet om te lachen
Volgend artikelSophianum diploma drive-in groot succes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in