Michel Schellekens, voorzitter van de Stichting ZLSM, is hoopvol en opgetogen. Hij brengt gunstig nieuws voor zijn ZLSM: “Sinds 2016 is het voor de Miljoenenlijn (geëxploiteerd door Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij) niet mogelijk om door te rijden van Schin op Geul naar station Valkenburg, een stuk hoofdlijnspoor. Dit heeft te maken met het feit dat niet alle stoomtreinmachinisten in het bezit zijn van de ruime ‘Machinistenvergunning’. De huidige Spoorwegwet kent namelijk maar één allesomvattende machinistenvergunning.

Het bestuur van Stichting ZLSM heeft zich bij de ratificatie van de Europese Spoorwegwet in de Eerste Kamer sterk gemaakt dat de Nederlandse Spoorwegwet in overeenstemming wordt gebracht met de Europese wetgeving. Deze maakt immers differentiatie in machinistenvergunningen mogelijk. Deze nieuwe spoorwegwet, met de mogelijkheid tot een vergunning op maat, is inmiddels voor advies doorgestuurd naar de Raad van State.”

Naar Valkenburg!

Schellekens vervolgt: “Dit opent voor de Miljoenenlijn de weg naar het doorrijden naar Valkenburg, maar ook naar bijvoorbeeld Landgraaf en Heerlen. En biedt de kans om met de speciale Kerst Expres de kerstmarkten in Maastricht, Valkenburg en Aken met elkaar te verbinden. Het doorrijden van de Miljoenenlijn naar Valkenburg verbindt het Heuvelland met de attracties van stadsregio Parkstad. Het heeft de potentie om de verkeerscongestie in het Heuvelland te verminderen. Het herstelt tevens de historische verbinding van de ‘Maastricht-Aachener-Eisenbahn’: de spoorlijn Maastricht-Aken was de eerste internationale spoorwegverbinding van ons land (1853). Uit dat jaar dateert ook het opvallende station Valkenburg. Dit station is niet voor niets deze maand uitgebracht als huisje van de KLM.”

Verzoek aan ProRail

Voorzitter Schellekens tenslotte: “We anticiperen op de nieuwe wet. Daartoe hebben we ProRail gevraagd alvast een gebruikersovereenkomst voor het doorrijden op het commerciële spoorwegnet naar Valkenburg op te stellen. Op basis hiervan gaan we een officieel verzoek indienen om te mogen anticiperen op de wettelijke mogelijkheid om door te rijden naar Valkenburg.

De Miljoenenlijn doorkruist het toeristische Heuvelland. En het verbindt de RWTH Aken met de Universiteit van Maastricht. Wij staan open om na te denken over een dubbel gebruik van deze lijn, door Arriva en door onze stoomtreinen. Ook hier verleggen wij grenzen.”

- Advertentie -
Vorig artikelCreatieve avond Zij-Actief Eys
Volgend artikelOp vrijdag 3 november in ’t Wielderhoes: Gezellige kienavond in Wijlre

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in