Corona-app Coronamelder nu al te downloaden

De Nederlandse corona-app Coronamelder is vanaf nu te downloaden. Vijf GGD-regio’s – in Overijssel, Gelderland en Drenthe – ondersteunen de app al. Begin september moet de Coronamelder landelijk worden gelanceerd.

De Coronamelder-app is sinds zondagavond laat te downloaden in de Google Play Store en in de Apple App Store. Bij de App Store werkt de downloadlink niet altijd en is de app te vinden door te zoeken op ‘Coronamelder’.

Alleen in de eerste vijf regio’s kan de app al waarschuwingen sturen. Het gaat om de GGD-regio’s Drenthe, IJsselland, Twente, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland.

De app moet de GGD’s helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Melding

Als je langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon, kan je een melding op je telefoon krijgen. Die melding wordt verstuurd zodra iemand die positief is getest op corona en ook de CoronaMelder gebruikt via de app aangeeft dat hij of zij anderen wil waarschuwen.

Privacy 

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. Het gebruik van de app is anoniem, zo belooft het ministerie: de app verzamelt geen privégegevens of locatiedata en slaat alleen bluetooth-contactmomenten op.

De makers van de Coronamelder verwachten dat app zal leiden tot een kortstondige piek bij de teststraten van de GGD. Volgens De Winter heeft de app al meerwaarde bij een gebruik van 10 tot 15 procent van de bevolking.  

Hoe werkt de app? Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon. Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien

- Advertentie -
Vorig artikelRoda JC huurt doelman Jan Hoekstra voor één seizoen van FC Groningen
Volgend artikelPro­vin­cie Limburg steunt Tour de Du­mou­l­in 2021 en 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in