Op zondag 12 november zal Harmonie Sint Martinus Vijlen haar jaarlijkse patroonsfeest vieren. Volgens gebruik zal deze feestdag starten met het opluisteren van de Heilige Mis om 10.00 uur in de Sint Martinuskerk. Daarna zal de feestdag in verenigingslokaal ‘Restaurant Bergzicht’ volgen. Tijdens dit intern feest zullen ook de jubilarissen gehuldigd worden. Dit jaar zijn de volgende leden jubilaris:

Simò Geerkens, 50 jaar

Rond 1969 begon Simò met een grote groep leerlingen de eerste maanden theorielessen, en daarna op de muziekinstrumenten. Deze muzieklessen kreeg Simò toen van Tom Janssen, oud dirigent van de harmonie en het zangkoor. Medio 1972 mocht Simò in de Harmonie plaatsnemen. Hij speelde toen trompet. Tijdens de algemene ledenvergadering in 1973 werd Simò officieel lid van de Harmonie St. Martinus. De jonge trompettisten kregen vanaf toen les van Leo Frederix, bij hem en zijn vrouw Maria, in de keuken. Na een jaar of 2 werd gevraagd of iemand van de groep trompettisten, over wilde stappen naar de waldhoorns. Aangezien Simò zijn vader (“der Hoebeët) een groot harmoniehart had, wist hij Simò over te halen om deze overstap te maken.De hoorn heeft Simò ongeveer 12 jaar bespeeld, en hij heeft in die periode zelfs enkele leerlingen opgeleid, waaronder het talent Noël Pelzer, die op zeer jonge leeftijd verongelukte, en Ramon Loo, die ons onlangs ook is ontvallen.

Rond 1987 is Simò overgestapt naar eerst de Es bas, en daarna naar de Bes bas. Met beide instrumenten musiceert Simò nu nog steeds met veel plezier. En dat al zeker meer dan 35 jaar, samen met Jos Snackers. Ze vullen elkaar super aan. Tot enkele jaren geleden heeft Simò ook nog regelmatig op straat met het korps de trompet bespeeld. Naast de harmonie heeft Simò een groot aantal jaren mee mogen genieten van de “Bloskapel”, naderhand de “ Bergmuzikzanten Viele” Dit was voor hem ook een superperiode. In het begin speelde hij hier de hoorn, maar het langst heeft hij in deze groep de bas tuba gespeeld.

Van de grote groep leerlingen die in 1972 plaatsnam in onze harmonie was Simò, samen met Frank Spobeck overgebleven, waarvan ook Frank ons 2 jaar geleden is ontvallen. In de periode van zijn lidmaatschap, heeft Simò heel wat mooie momenten mee mogen maken, met name de successen die onze harmonie boekte op de concoursen, het Promsconcert met Volumia, en de concertreis naar Zwitserland. Simò heeft heel wat dirigenten mogen meemaken, die ieder op zijn/haar eigen manier het orkest leidden. Ook het spelen tijdens de kerstnacht, door het dorp en de buitengebieden, een traditie die Sjef Souren meer dan 40 jaar geleden weer uit de kast haalde, is voor Simò een terugkerend hoogtepunt.

Tevens heeft Simò circa 25 jaar het archivarisschap gehad over de partituren, dat sinds enkele jaren op een geweldige wijze is overgenomen door Angelique Delnoy-Niesten en Pascalle Scheijen. Momenteel draagt Simò, samen met Guido Hamers, nog zorg voor het ophalen van het oud papier in het dorp, en is hij het aanspreekpunt voor het onderhoud van de koperinstrumenten.

Jos Snackers 50 jaar muzikant

Jos begon 50 jaar geleden in zijn geboortedorp Mechelen op tuba en later volgde de bas, welke hij tot de dag van vandaag met veel verve bespeelt. Toen Harmonie Sint Martinus heel wat jaren geleden op concours wilde gaan, kwamen de voormalige bestuursleden Jef Souren en Wiel Vanwersch hem vragen of hij de gelederen niet wilde komen versterken. Dat doet Jos inmiddels tot de dag van vandaag met volle overgave.

Jos speelde nog heel lang samen in harmonie St. Cecilia Mechelen en in Harmonie Sint Martinus Vijlen op de bas, ondanks dat hij door zijn werk (Jos is een voor iedereen herkenbaar chauffeur in het openbaar vervoer) niet altijd bij de repetities kan zijn. Maar als er ook maar een gaatje te vinden is, is Jos van de partij. Ook andere zusterverenigingen doen nooit een vergeefs beroep op hem. Op diverse concoursen werd op Jos een beroep gedaan en heeft hij de partijen van zijn favoriete instrument ingevuld. Ook samen met zijn kinderen ging hij op concours. Samen met Rianne, die de klarinet bespeelt, en met Jop die slagwerker is. Jos hoopt nog lang muziek te mogen maken. Samen met zoon Jop, die als slagwerker bij de drumband van Harmonie Sint Martinus actief is, en natuurlijk met zijn maat Simò Geerkens, waarmee hij samen de 120 jaar musiceren hoopt vol te maken.

Armand Jaminon, 25 jaar

Armand werd op 9-jarige leeftijd lid van de harmonie. Geïnspireerd en aangemoedigd door zijn oom Jean en nichtje Lieke volgde hij hun voetsporen en koos hij voor hetzelfde instrument: de klarinet. Armand leerde zijn eerste noten en muziek van Hans Kaubo. Later heeft hij ook nog lange tijd les gehad van Mariëlle Wetzelaer. Armand bleek een getalenteerde klarinettist te zijn. Toen hij toetrad tot het korps stroomde hij al snel door naar de tweede rij en op relatief jonge leeftijd maakte Armand de stap naar de eerste klarinetpartij. Met de hulp van Mariëlle voelde hij zich al snel thuis op die eerste rij. Hier speelt Armand naast de bes-klarinet ook al heel wat jaren de enige es-klarinet in het korps.

In zijn studieloopbaan bleek Armand ook een gedreven student en ging hij studeren in Leiden. Ondanks de afstand en drukte door zijn studie bleef Armand een actief lid van de harmonie. Als het ook maar even lukte was Armand aanwezig op repetities en activiteiten van de vereniging. Ook bij het ophalen van het oud papier was Armand ondanks de afstand altijd present. De studietijd is alweer wat jaartjes voorbij en lange tijd reisde Armand wekelijks vanuit zijn voormalige woonplaats Maastricht naar Vijlen. Dit veelal voor activiteiten van de harmonie. Echter ook lange tijd voor zijn andere hobby bij VC Tornado waar hij zowel als speler en als trainer actief was. Armand kan terug kijken op veel mooie herinneringen binnen zijn vereniging. Muzikaal gezien waren voor hem het Promsconcert in het Parkstad Limburg Theater Heerlen en het concours in 2004 hoogtepunten. Zijn betrokkenheid bij de harmonie werd benadrukt toen hij in 2019 lid werd van het bestuur. Hier is hij inmiddels één van de drijvende krachten. Armand woont sinds kort weer met zijn gezin in Vijlen. Terug in zijn geboortedorp en dichtbij onder andere zijn vereniging waar hij nog vele jaren plezier mee zal beleven.

- Advertentie -
Vorig artikelInteractieve lezing over ‘Eenzaamheid’
Volgend artikelEindejaarstocht op zaterdag 30 december vormt afsluiting van sportief wandeljaar 2023

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in