Terugkijkend op het afgelopen jaar markeert het Comité Kruisen Gemeente Vaals 2023 als een bijzonder jaar voor de wegkruisen in de gemeente. Het jaar bracht aanzienlijke vooruitgang in het behoud van cultureel erfgoed, met de renovatie van 12 wegkruisen en lopende restauraties aan 2 andere kruisen.

De Gemeente Vaals telt in totaal circa 114 wegkruisen en devotieplekken in haar openbare ruimte. Deze symbolische uitingen, variërend van wegkruisen tot boomkruisen en andere historische beelden, vormen al geruime tijd een essentieel onderdeel van het lokale landschap en de identiteit van de bewoners.

Het Comité Kruisen Gemeente Vaals heeft afgelopen jaar intensief gewerkt aan het documenteren van deze culturele schatten en heeft adoptanten gevonden voor de 66 wegkruisen in de gemeente. Dankzij 54 toegewijde vrijwilligers worden deze nu regelmatig onderhouden, terwijl enkele andere adoptanten zich gemeld hebben om ook hun steentje bij te dragen aan het behoud van deze historische monumenten.

Met een vrijwilligersgroep van zo’n 80 mensen, verdeeld over verschillende werkgroepen, hebben inwoners van Vaals zich verbonden aan het behoud van dit erfgoed. Het Comité blikt tevreden terug op 2023, waarin niet alleen renovaties werden voltooid, maar ook twee verdwenen boomkruisen werden opgespoord en na restauratie op hun oorspronkelijke plaats herplaatst zullen worden.

Het Comité Kruisen Gemeente Vaals kijkt vooruit naar 2024 met een voortzetting van hun inspanningen om dit culturele erfgoed te behouden en onderhouden. Voor degenen die willen bijdragen aan dit nobele doel, biedt Lambert Jaegers, bereikbaar via 06-53990756 of l.jaegers@home.nl, een mogelijkheid om deel te nemen aan dit initiatief.

- Advertentie -
Vorig artikelGemeentesecretaris Mari-An Gerits verlaat Eijsden-Margraten; François Kool benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris
Volgend artikelPolitie lanceert zoekactie voor vermiste 13-jarige Lyanna uit Vaals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in