Dit jaar zullen in de gemeente Eijsden-Margraten ruim 100 nieuwe woningen worden opgeleverd. De vraag naar betaalbare koop-, huur- en zorgwoningen is groot, zowel landelijk als lokaal. De gemeenteraad heeft begin dit jaar de kaders voor de woningbouwopgave tot 2030 vastgesteld, en de eerste stappen worden nu zichtbaar.

Volgens wethouder Jos Custers worden grote bouwlocaties in de kernen Margraten en Eijsden ontwikkeld. In Margraten zijn de locaties Bloesemgaard en Koningswinkel aangewezen, terwijl in Eijsden locaties tussen de Boomkensstraat en de Hutweg of de huidige sportvelden in aanmerking komen. In beide kernen zijn voorzieningen aanwezig die nieuwe bewoners zullen ondersteunen.

De gemeenteraad heeft daarnaast besloten dat in elk kerkdorp een extra ‘straatje’ wordt gerealiseerd. Dit proces wordt zorgvuldig onderzocht in samenwerking met stedenbouwkundigen en de provincie. Custers benadrukt echter dat de mogelijkheden beperkt zijn en de tijdsdruk hoog is.

Eijsden-Margraten draagt ook bij aan de landelijke woningnood. Door goede treinverbindingen en thuiswerkmogelijkheden is de regio aantrekkelijk voor mensen van buiten de gemeente. Dit versterkt de lokale economie en voorzieningen.

Custers wijst op de noodzaak van zowel koop- als huurwoningen. Sociale huurwoningen worden niet alleen voor statushouders gebouwd, maar ook voor lokale inwoners die geen koopwoning kunnen betalen. Voor de periode tot 2030 zijn 160 sociale huurwoningen gepland, met extra woningen voor Oekraïense vluchtelingen.

De gemeente versnelt procedures om aan de dringende woonbehoefte te voldoen. In Gronsveld worden bijvoorbeeld diverse nieuwe woon- en zorgcomplexen gerealiseerd. Dit jaar worden ruim 100 woningen opgeleverd en de plannen voor de komende jaren blijven ambitieus.

Voor meer informatie over het woningbouwbeleid en de onderliggende documenten, bezoek de pagina Woonbeleid op de website van de gemeente Eijsden-Margraten.

- Advertentie -
Vorig artikelVeel creatieve activiteiten bij Harmonie St. Cecilia Mechelen
Volgend artikelZaterdagavond 15 juni 2024 is het zover! De start van een van Nederlands mooiste wandelklassiekers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in