De jaarlijkse expositie van Stichting Heemkunde Tebannet zal dit jaar plaatsvinden op 26 november 2023 in ’t Patronaat naast de kerk in Banholt. Centraal staat deze keer de zeer uitgebreide stamboom van de familie Tielens. Bijzonder is dat deze stamboom teruggaat tot 1480 en dat de familie is opgenomen in het Nederland’s Patriciaat.

Zoals u gewend bent zal de stamboom verlevendigd worden door foto’s, bidprentjes en verhalen van de mensen die in de stamboom voorkomen en met foto’s van de huizen waarin deze gewoond hebben.

Cafés, herbergen en koffiehuizen die er door de eeuwen heen in Banholt en Terhorst zijn geweest vormen het tweede grote thema dat tijdens de expositie aan de orde komt. Dit zal gebeuren middels het tonen van foto’s en oude krantenartikelen en via een lezing. Er zal niet alleen aangegeven worden waar deze drinkgelegenheden zich bevonden, maar ook door wie ze uitgebaat werden. Het derde thema betreft informatie over mensen uit Banholt en Terhorst die in hun gewoonheid toch bijzonder waren. Een aantal komt ook terug op de activiteitenkalender van 2024. De expositie wordt om 13.30 uur geopend door voorzitter Bert Aarts. Vervolgens verzorgt Rob Hermans de eerder genoemde presentatie over de drinkgelegenheden die Banholt en Terhorst rijk is geweest.

Activiteitenkalender 2024

Na de opening start ook de verkoop van de activiteitenkalender van 2024. Deze heeft als titel “Echte dorpsmensen: apart, uniek en toch gewoon”. Tot 17.00 uur is er gelegenheid om de tentoongestelde zaken te bekijken en onder het genot van een drankje en een hapje een praatje te maken met de leden van de heemkundestichting of andere aanwezigen. De toegangsprijs voor de expositie bedraagt € 1,50 per persoon. Personen die ook in 2024 sympathisant worden van de SHT ontvangen voor € 10,- een kalender, twee nieuwsbrieven en één toegangsbewijs. Dit laatste geeft recht op vrije toegang bij een activiteit van de SHT, dus ook bij de expositie. In eerdere jaren verstrekte toegangsbewijzen in het kader van het sympathisantschap geven ook recht op vrije toegang. Deze toegangsbewijzen kunnen tijdens de expositie ook als consumptiebon voor frisdrank, koffie en thee gebruikt worden. De laatste jaren zijn de kalenders, die € 8,50 per stuk kosten, steeds uitverkocht en hebben we helaas diverse mensen moeten teleurstellen. Om dit te voorkomen kunnen mensen nu al één of meerdere kalenders reserveren bij Bert Aarts (tel. 043-4571798 , ook via bert.aarts@kpnplanet.nl of Rob Hermans (tel. 06-51561182, rob.hermans@planet.nl).

- Advertentie -
Vorig artikelProgramma Sint-bezoek aan Gulpen
Volgend artikelCaeciliafeest Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia Wijlre op zondag 26 november

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in