De gemeente Gulpen-Wittem heeft besloten om 75.000 euro vrij te maken voor kerken die financiële problemen ondervinden als gevolg van de gestegen gasprijzen. Dit besluit is genomen nadat de parochies een noodkreet hebben geuit vanwege de enorme uitgaven waarmee zij worden geconfronteerd. Omdat het geld dat mogelijk overblijft van het noodfonds voor verenigingen en gemeenschapshuizen pas volgend jaar bekend wordt, heeft de raad besloten om voor de kerken een apart potje te creëren met geld uit de algemene reserve.

De gemeente heeft onlangs al een kwart miljoen euro gereserveerd voor steun aan verenigingen en gemeenschapsaccommodaties die de hoge energierekening niet kunnen betalen. De verenigingen en gemeenschapsaccommodaties kunnen op korte termijn een voorschot krijgen om hun gebouwen extra te isoleren. Later wordt bekeken hoeveel geld zij daadwerkelijk nodig hebben.

Wethouder Piet Franssen verwacht dat uiteindelijk 175.000 euro nodig is voor deze steun, wat betekent dat er 75.000 euro overblijft. Dit geld zou eventueel ingezet kunnen worden om de kerken te helpen. De parochies hebben vaak monumentale kerken waarop zij nauwelijks kunnen besparen op het energiegebruik.

Initiatiefnemer Ruud van Breemen van de fractie Balans zegt: “Met het creëren van een apart potje bieden de kerken in elk geval perspectief”. Er wordt echter nog onderzocht of steun aan de kerken juridisch is toegestaan. De gemeente wil voorkomen dat de kerken tot begin 2024 in onzekerheid blijven en daarom is er unaniem besloten om hen apart te ondersteunen.

Dit besluit toont de toewijding van de gemeente Gulpen-Wittem aan de lokale gemeenschap en haar waardering voor de belangrijke rol die kerken spelen in de regio.

- Advertentie -
Vorig artikelNatuurvergunning in het geding: provincie Limburg en gemeente Gulpen-Wittem in juridische procedure over landbouwgrond.
Volgend artikelJongeren zonder geldig vervoersbewijs uit bus gehaald door politie na weigering te vertrekken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in