De Gemeente Valkenburg aan de Geul en coöperatie Bosgroep Zuid Nederland hebben een belangrijke stap gezet in de versterking van de natuurlijke omgeving van de regio. Op 12 maart 2024 werd een 10-jarige beheerovereenkomst ondertekend, die zich richt op duurzaam beheer van bossen en natuurterreinen binnen de gemeente.

De relatie tussen de gemeente en de Bosgroep gaat terug tot 1996, toen de gemeente lid werd van de Bosgroep. Sindsdien wordt jaarlijks ingezet op een duurzame samenwerking, wat heeft geleid tot deze langetermijnovereenkomst.

De gemeente bezit in totaal 89 hectare aan bossen, natuurterreinen en landschapselementen. Deze gebieden, waaronder het Polferbos, Geulhemmerheide en Schaelsberg, zijn aangemerkt als Natura 2000-gebieden vanwege hun unieke ligging in het heuvellandschap en het Geuldal, evenals hun diverse flora en fauna.

Volgens de overeenkomst zal de gemeente de komende jaren nauw samenwerken met de Bosgroep om de natuur te versterken. Met de inzet van kennis en middelen wordt gestreefd naar het verbeteren van de bosstructuur en biodiversiteit, terwijl oude bomen worden gespaard. Het doel is om een aantrekkelijke en duurzame omgeving te creëren voor zowel inwoners als bezoekers van Valkenburg.

Het beheerplan omvat ook het kappen van bomen op bepaalde locaties, zoals langs de Plenkertstraat. Echter, waar bomen worden gekapt, zal de natuur worden hersteld om de unieke kalkrotsen bloot te leggen en zo bijzondere flora aan te trekken.

Voor meer informatie over de unieke bossen in Valkenburg en het beheer dat wordt uitgevoerd, kunnen geïnteresseerden terecht op de website www.natuurportaal.nl/gebied/valkenburg.

De ondertekening van deze beheerovereenkomst markeert een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen de gemeente Valkenburg aan de Geul en de Bosgroep Zuid Nederland, met als doel het behoud en de versterking van de natuurlijke schoonheid van de regio.

- Advertentie -
Vorig artikelNieuw boek werpt licht op leven met diabetes type 1: “Rosies zonneschijnmedicijn”
Volgend artikelOnthulling eerste kunstwerk van de vrijheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in