Op 5 mei 2024 is provincie Limburg de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Naar aanloop van deze Nationale Viering in Roermond is op 2 april jl. het eerste kunstwerk van de vrijheid genaamd ‘Godin van de Vrijheid’ onthuld in het Gouvernement aan de Maas. Daarnaast lichtte artistiek producent Servé Hermans al een tipje van de sluier op van wat we in opmaat naar 5 mei nog meer kunnen verwachten als onderdeel van zijn cultureel programma.

Het kunstwerk van Daniël Heynen uit Roermond is het eerste kunstwerk uit een reeks van acht kunstwerken die tussen nu en september 2025 onthuld zullen worden. De provincie Limburg is dit jaar namelijk gastprovincie voor de Nationale Viering van de Bevrijding én viert vanaf september het lustrumjaar 80 jaar vrijheid. Het eerste kunstwerk uit de reeks werd vandaag gepresenteerd door gouverneur Emile Roemer. Ook burgemeester Yolanda Hoogtanders uit Roermond was hierbij aanwezig.

Opdat we onze vrijheid waard blijven

Gouverneur Emile Roemer:

8 kunstwerken, 8 momenten, 8 locaties

Het volgende kunstwerk uit de reeks zal tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Roermond onthuld worden. In het kader van het lustrumjaar, waarbij het in september 2024 precies 80 jaar geleden is dat de bevrijding van Nederland is begonnen in gemeente Eijsden-Margraten, zal ook daar een kunstwerk onthuld gaan worden. De bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden eindigde in augustus 1945 met de bevrijding van Nederlands-Indië. Deze gebeurtenis zal ook het einde van de reeks kunstwerken gaan markeren.

Opmaat naar 5 mei

Provincie Limburg maakt zich, samen met Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Roermond, Stichting Bevrijdingsfestival Limburg en ECI Cultuurfabriek klaar voor de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Roermond. Voor deze viering heeft artistiek producent Servé Hermans een cultureel programma ontwikkeld in opdracht van de Provincie. In opmaat naar dit programma zal er een speciale podcast verschijnen van radiomakers Henk Hover en Tom Doesborg die voor deze podcast van de vrijheid samenwerken met theatermaakster Eva Custers. Ook wordt er een speciaal lied van de vrijheid gemaakt dat in de aanloop naar 5 mei gelanceerd zal worden. De verdere en exacte invulling van het programma volgt midden april.

- Advertentie -
Vorig artikelGemeente Valkenburg aan de Geul en Bosgroep Zuid Nederland ondertekenen 10-jarige beheerovereenkomst voor natuurgebieden
Volgend artikelRuim 55 miljoen euro aan EU-financiering voor samenwerking met buurlanden aan maatschappelijke thema’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in