Nederland gaat op slot: dit zijn de nieuwe maatregelen

Nederland gaat nu echt op slot. Het kabinet sluit winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea voor zeker vijf weken om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen.

Deze ‘harde lockdown’ duurt zeker tot en met 19 januari, zo kondigde premier Mark Rutte maandagavond aan. Op dinsdag 12 januari zal de premier samen met minister voor volksgezondheid Hugo de Jonge vooruit blikken op de periode ná 19 januari.

Scholen dicht
Kinderdagverblijven, basisscholen, middelbare scholen en hoger onderwijs gaan vanaf woensdag dicht. Scholen stappen zo veel mogelijk over naar online onderwijs. Hier en daar sloten verschillende scholen al op eigen initiatief vervroegd de deuren. Er blijven wel opvangmogelijkheden voor kinderen met ouders die vitale beroepen hebben. Ook zijn er uitzonderingen voor leerlingen die speciale begeleiding nodig hebben, praktijkonderwijs volgen of eindexamen doen.

De volgende maatregelen gaan vanaf 00:00 uur maandagavond in:

Winkels
Alleen essentiële winkels zoals supermarkten, levensmiddelenwinkels, drogisten, apotheken en banken blijven open. Niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Het gaat dan onder meer om kledingwinkels, tuincentra, meubel- en elektronicazaken en warenhuizen. Bij bouwmarkten is het nog mogelijk om materialen af te halen.

“Dit besluit moeten we nemen vanwege de grote drukte in de winkelstraten. Hoe groter het omzetverlies, hoe meer steun ondernemers krijgen”, aldus Rutte.

Kappers en schoonheidsspecialisten
Kappers, schoonheidsspecialisten, sekswerkers, masseurs en tatoeëerders hebben contactberoepen. Ook zij moeten tijdelijk dicht. Mensen met medische contactberoepen kunnen wel blijven werken. Dat betekent dat een bezoekje aan de tandarts of fysiotherapeut mogelijk blijft.

Musea en sportscholen
Alle publiekstoegankelijke locaties gaan op slot. Een bezoekje aan een museum, dierentuin, theater of pretpark zit er vanaf dinsdag niet meer in. Er zijn wel uitzonderingen. Zo kunnen hotels open blijven, maar zonder horecafuncties. In wijkcentra kunnen activiteiten georganiseerd worden voor de kwetsbaren in de samenleving.

Ook sportscholen, zwembaden en sauna’s moeten op slot. Teamtrainingen en groepslessen mogen niet doorgaan.

Uitzondering tijdens de feestdagen
Tijdens de gedeeltelijke lockdown mochten mensen thuis drie bezoekers per dag ontvangen. Dat worden nu maximaal twee bezoekers vanaf dertien jaar. Alleen tijdens de feestdagen geldt een uitzondering: met kerst mogen wel nog drie mensen op bezoek komen. Dat geldt niet voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.

Ook op straat kunnen maximaal twee personen, op anderhalve meter afstand, samenkomen. Dit geldt niet voor mensen uit hetzelfde gezin.

Niet reizen tot half maart
Ten slotte adviseert de premier nog steeds zo veel mogelijk thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken. “Boek geen reizen tot half maart. De risico’s en onzekerheden zijn te groot.”

Ook vinden er te veel besmettingen plaats op de werkvloer. Het advies om thuis te werken tenzij dat niet anders kan, benadrukt Rutte net als in eerdere persconferenties. Dat wordt minder goed nageleefd dan in het voorjaar.

- Advertentie -
Vorig artikelOuderensoos Gulpen – Reijmerstok mist haar gezellige middagen met contacten…
Volgend artikelGemeente Gulpen-Wittem benoemt 3 nieuwe Cittaslow ambassadeurs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in