Van -10 graden naar +10 graden Celsius, zo snel kan het weerbeeld in slechts één week veranderen. Terwijl de meeste mensen opgelucht zijn dat de winterse temperaturen voorlopig zijn verdwenen, is er ook een groep die zich deze kou juist met liefde zal herinneren. Met slechts een paar stappen buiten, voor degenen die de uitdaging durfden aan te gaan, kon je op elke straathoek groepen kinderen zien genieten van de winterse neerslag. Sleeën, sneeuwbalgevechten en zelfs sneeuwpoppen bouwen – niets was te gek te midden van deze Antarctische omstandigheden. Misschien nam Daan Plum (19) uit Nijswiller dat wel heel letterlijk op: “Haha, ik heb mij kostelijk vermaakt deze dagen!” Waar veel mensen de auto met alle liefde lieten staan, trakteerde Daan zijn 4×4 Suzuki Jimny graag op wat extra kilometers: “Dat klopt zeker, tijdens de winterse weersomstandigheden was het geen overbodige luxe om zo’n auto te hebben, en tevens kwam ik op plekken in het Heuvelland waar veel mensen met de beste winterbanden nog niet durfden te komen.” Naast alle sneeuwpret had Daan het ook maar op een ander vlak extra druk. Enkele vrienden – bij wie de grip als sneeuw voor de zon verdwenen was – kon hij met zijn jeep de  helpende hand bieden, en dat deed hij maar al te graag: “Een goede vriendendienst noem ik het maar, want stiekem vond ik het zelf geweldig om door de sneeuw te rijden, haha!”  Die liefde voor mechanica en techniek, dat werd Daan al snel duidelijk: “Iets wat begon met LEGO bouwen groeide uit naar aan brommers sleutelen. Niet veel later kwam daarvoor een auto in de plaats. Met mijn handen werken is iets wat ik fantastisch vind.” Het was een van de redenen waarom Daan zich al snel ongelukkig op het HBO ging voelen: “Ik wist op de middelbare school nooit welke opleiding nou de juiste zou zijn, uiteindelijk startte ik als Havist met de studie HBO Engineering. Dat resulteerde al snel in achter de laptop zitten en vooral daar blijven zitten. Ik heb toen de keuze gemaakt om te switchen naar het MBO. Ik begon aan de opleiding Werktuigbouwkunde aan het Vista College in Maastricht en dit was meteen een schot in de roos. Een brede opleiding in de techniek waar ik alle kanten mee op kan. En in plaats van uren achter de laptop te blijven, leerde ik meteen vaktechniek met mijn handen. Tot op de dag van vandaag ben ik superblij dat ik geswitcht ben, haha!” Af en toe is Daan ‘s avonds in de sportschool te vinden, maar het liefste is hij toch bij zijn eigen trots: “De auto die ik zelf, samen met pap, speciaal gebouwd heb. Het blijft een geweldig project dat nooit afkomt, maar dat maakt het ook weer extra leuk.” De sneeuw was natuurlijk fun puur, maar… “ik ga ook regelmatig naar verschillende offroad evenementen in het land om de auto goed op proef te kunnen stellen, dan zie je toch waar je zo lang voor gesleuteld hebt, haha!” Maar ook evenementen zonder auto’s doen het bij Daan goed: “Als je alleen al kijkt naar wat we recent in het kleine Nijswiller hebben bereikt: Remember September 1944, ‘Um d’r Krisboom’, het grote jubileumfeest van CV De Baagratte en de carnavalszitting… dat is toch sjiek! Als kerst op de taart is mijn moeder dit jaar ook nog Prinses van Nijswiller!” Dus wat de temperaturen de komende weken ook gaan worden, voor Daan wordt het hoe dan ook een fantastische vasteloavend!

Wil je meer columns van jongeren uit het Heuvelland lezen? Klik hier voor meer!

- Advertentie -
Vorig artikelThema KVW Margraten 2024 bekend: ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’!
Volgend artikelPrins Ivo en Prinses Bianca nieuw Prinsenpaar 2024 bij C.V. De Nachdravers Margraten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in