Onder de slogan ‘evenwichtig vooruit’, presenteerde portefeuillehoudend wethouder Jos Hendriks namens het college Gulpen-Wittem een sluitende begroting voor de komende jaargang. “We gaan geen onverantwoorde uitgaven doen en richten ons op de mens in een duurzame omgeving met behoud van kwaliteit van leven en de leefbaarheid van onze kernen”,  kondigt de wethouder enthousiast aan. Hij geeft aan dat het college eventuele nieuwe ontwikkelingen aan de nieuwe raad wil overlaten en niet over het spreekwoordelijke graf heen wil gaan regeren.

Hendriks stipt echter ook aan dat er desondanks van overheidswege en ook van gemeentewege financiële verplichtingen liggen die er niet om liegen. Zo zal de verduurzaming van het gemeentehuis ruim 3 miljoen euro gaan vergen en kost de doorontwikkeling van het gemeentelijke ICT-werk ook nog eens 753.000 euro. Dat is nog niet alles, want door wensen vanuit de gemeenschap en aangenomen moties vanuit de raad is er ook geld gereserveerd om de parkeerplaats in Wahlwiller (120.000 euro) te verbeteren, het pleintje bij het Mariabeeld in Eperheide aan te pakken (40.000 euro), aandacht te besteden aan de kalkoven in Wijlré (10.000 euro) en het herstellen van het fietspad en de fietsoversteekplaats langs klooster Hoogcruts (17.500 euro). Bovendien houdt het college rekening met een jaarlijkse bijdrage van 150.000 euro in NV VTC (waaronder Mosaqua ressorteert) en een reservering voor gebiedsvisie van 125.000 euro.

Om de kosten van dit begrotingsplaatje te dekken, voert het college kortingen op uitkeringen door en zorgt het voor verhoging van inkomsten. Hendriks geeft aan dat er een korting zal komen op de bijdragen voor hulp in de huishouding. De gemeentelijke bijdrage die de gemeente vraagt aan terrashouders op gemeentelijke grond, zal worden verhoogd evenals de toeristenbelasting die van 1,70 euro naar 2 euro per persoon zal gaan, waarbij ook kinderen in de toekomst toeristenbelasting in dezelfde orde van grootte verschuldigd zijn.

Tot slot zullen ook de gemeentelijke belastingen, zij het beperkt, omhoog gaan. Zo zal de onroerendzaakbelasting  met 2,7 procent en de rioolheffing met 2 procent stijgen. Uiteraard is het laatste woord over de uiteindelijke begrotingssamenstelling aan de raad, die op 10 november het eindoordeel zal vellen.

- Advertentie -
Vorig artikelNieuwe bijeenkomst Aquariumvereniging
Volgend artikelJan Zinken geëerd met Sint Dionysiusspeld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in