Is je kind snel overprikkeld? – Omgaan met hooggevoeligheid bij je kind

Lijkt je kind extra gevoelig voor prikkels en is het vaak lichtgeraakt en geneigd om heftig, intens, of emotioneel te reageren op relatief kleine voorvallen? Vraag je je af hoe je het beste kunt omgaan met de prikkelgevoeligheid en heftige emoties van je kind? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Omgaan met hooggevoeligheid bij je kind’. Op maandag 22 februari organiseert het CJG043 in samenwerking met gezinscoach en complementair therapeut Renate Lambrix deze themachat. Die avond kunnen ouders tussen 20.00 en 22.00 uur al hun vragen over dit thema via www.cjg043.nl voorleggen voor persoonlijk advies. In dit artikel lees je meer over hooggevoeligheid bij kinderen en over dit chatspreekuur van CJG043.

Wat is hooggevoeligheid?

Als je hooggevoelig of hoogsensitief bent, neem je meer dan gemiddeld genomen waar en komt alles wat er om je heen gebeurt ongefilterd bij je binnen. Zelfs het zachtste geluid en de meest subtiele geur merk je op. Het verwerken van en reflecteren op al die prikkels kost veel tijd en energie. Bij veel kinderen zorgt dit voor stress en angst. Ze kunnen daardoor als lastig of aanstellerig – ‘een dramaqueen’ worden ervaren. Of juist als teruggetrokken en verlegen kinderen, want niet alle hooggevoelige kinderen reageren hetzelfde.

Karaktereigenschap

Het is niet alleen een last en zeker geen stoornis. Het kan juist ook hele mooie eigenschappen met zich meebrengen. Zo zijn veel hoogsensitieve kinderen erg creatief en scherpzinnig, hebben ze veel oog voor detail, aandacht voor de mensen en de wereld om zich heen en een sterk ontwikkelde intuïtie. Als je bijvoorbeeld iets vraagt aan een hoogsensitief kind dan hoort het niet alleen je vraag, maar ook de toon en volume van je stem, ziet het je gezichtsuitdrukking daarbij, voelt het jouw emoties en probeert je verwachtingen in te schatten. Met al die informatie probeert het kind een zo goed mogelijk antwoord te geven.

Hoe ga je om met je hooggevoelig kind?

Kijk door de bril van hooggevoeligheid naar je kind en heb oog voor zijn/haar kwaliteiten en begrip voor hoe je kind de dingen en wereld om zich heen ervaart. Probeer overprikkeling zoveel mogelijk te doseren. Alle hoogsensitieve kinderen zijn gebaat bij de “ouderwetse” 3R’s: ‘Rust, Reinheid en Regelmaat’. Doseer het aantal prikkels en veranderingen, plan niet te veel activiteiten en zorg dat je kind genoeg slaapt. Zorg voor een opgeruimd huis. En zorg voor een duidelijke dagstructuur waarin je niet te veel van je kind verwacht.

Stoom afblazen bij overprikkeling

Overprikkeling hou je niet helemaal tegen. Zorg op tijd dat er ruimte is voor je kind voor de verwerking van prikkels, zodat het zenuwstelsel weer tot rust kan komen. Denk aan schommelen, met lego bouwen, de natuur in gaan, tekenen of kindermeditatie. Is je kind toch teveel overprikkeld met een huilbui of woedeaanval tot gevolg? Bedenk dan dat je kind in zo’n situatie vaak geen controle meer heeft over zijn/haar gedrag. Een gevoelserkenning geven als “Het wordt je even allemaal teveel, hè?”, kan soms wel helpen dat je kind sneller weer tot rust komt. Zorg ook voor de mogelijkheid om stoom af te blazen als de spanning al wat te hoog is opgelopen door, afhankelijk van het kind, bijvoorbeeld buiten ravotten, samen flink op de grond stampen, hard meezingen op een favoriet liedje of je kind juist een poos helemaal met rust te laten en zich terug te laten trekken.

Themachat Omgaan met hooggevoeligheid bij je kind

Vraag je je af of jouw kind hooggevoelig is en waaraan je dit kunt herkennen? Vind je het soms lastig om goed te reageren op de hevige emoties van je kind? Vraag je je af hoe je je hooggevoelige kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens dit chatspreekuur over hooggevoeligheid bij kinderen op maandag 22 februari tussen 20.00 en 22.00 uur via www.cjg043.nl. Gezinscoach en ervaringsdeskundige Renate Lambrix denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je!

- Advertentie -
Vorig artikelVerkoop ‘krachtige’ sjaals van Vastelaovend bracht bijna 2.700 euro voor Goede Doelen op
Volgend artikelVerkeerde adressering van gemeentewege leidt tot kritische kanttekening Pastoor Ton Reijnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in