Zo’n 100 leerlingen van basisschool Maurice Rose uit Margraten plantten donderdag 25 november een Tiny Forest op het nabijgelegen veld naast hun school. Tiny Forest volgt een revolutionaire bosbouwmethode waarbij jonge boompjes kort op elkaar worden geplant.  Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken. Wethouder Gerry Jacobs van de gemeente Eijsden-Margraten en Volta Limburg openden samen met de kinderen, het Tiny Forest ‘Forest Rose’.

Voorbereiding

Afgelopen week werd de grond al gereed gemaakt voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid inheems bos van zo’n 200 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen zelf doen. Vier klassen van basisschool Maurice Rose plantten gezamenlijk zo’n 600 bomen. Tijdens het planten spatte hun enthousiasme er vanaf; eenmaal bezig wisten ze niet van ophouden: “Wij hebben al eenentwintig bomen geplant!”

Wat vonden de kinderen het leukst vandaag? Quotes van de dag:

– “Ik kom hier iedere dag spelen!” ~Sophie.
– “Ik ga extra veel sinterklaasliedjes voor mijn boom zingen zodat hij harder gaat groeien“ – Ethan
– “Kom eens kijken hoe mooi het hier is!” ~ Noud
– “Ik vind het zo leuk dat ik vies mag worden!~ Colin

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Voor de gemeente Eijsden-Margraten is dit het vijfde Tiny Forest. Er zullen er nog eens drie volgen zodat iedere school een Tiny Forest in haar buurt heeft. Ook landelijk blijft Tiny Forest groeien en is de grens van 150 bosjes alweer ruim bereikt. 

Tiny Forest verbindt

Een bos in de buurt is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Door met de buurt het bos te adopteren komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een Tiny Forest maak je samen.

- Advertentie -
Vorig artikelNut en noodzaak van wildspiegels
Volgend artikelAf­scheid hui­di­ge en in­stal­la­tie nieu­we com­mis­sa­ris van de Ko­ning in de Pro­vin­cie Lim­burg op 1 de­cem­ber 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in