Zoals gebruikelijk organiseert Heemkundevereniging “de Naobere va Viele” een lezing, aansluitend aan haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze vindt plaats op zondag 21 april in de zaal van restaurant Bergzicht in Vijlen. De lezing zal begint om 15.00 uur. Via de lezing (in dialect) ‘Lang zullen we leven, ein laeve lank in Limburg’ neemt Annie Schreuders-Derks van Volkskundig bureau NostalNu u mee op reis door anderhalve eeuw Limburgse cultuurgeschiedenis.

Levensreis met vele haltes

Een reis die vele haltes kent, van geboorte tot overlijden, met aandacht voor religie, kleedgedrag, eet- en drink- en wooncultuur. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de positie van de vrouw en aan de religieuze beleving als onderdeel van onze volkscultuur. Volksmensen hadden meer vertrouwen in de heiligen dan in God zelf. Elke heilige had wel één of meer specialiteiten en werd bijna als familielid ter verantwoording geroepen bij calamiteiten. De gelovige mens kon zo te pas en te onpas wel ergens, in die hele Santenkraam, soelaas vinden.

Aan de hand van de levenslijn van geboorte tot begrafenis en rouw wordt inzicht gegeven in de geloofswereld van ons en onze voorouders en het ‘theater’ en “de sjoane sjien” rond rituelen en tradities. De lezing is gratis toegankelijk, ook voor niet-leden.

- Advertentie -
Vorig artikelMet een gevarieerd en dagvullend programma: Koningsfestival Epen op zaterdag 27 april 2024
Volgend artikel12e Kleeberg Challenge voor de jeugd op 4 mei

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in