Marieke Nass op CDA-kandidatenlijst Tweede Kamer verkiezingen

Marieke Nass

Op zaterdag 16 januari, tijdens de tweede (digitale) versie over de samenstelling van de CDA kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021, is aan de 27-jarige Marieke Nass uit Eys definitief plaats 30 toegewezen. 

Ze is afkomstig uit de afdeling Gulpen-Wittem, waar ze al sinds 2014 voorzitter van de CDA-fractie van de gemeente Gulpen-Wittem is. Twee periodes geleden verwierf ze bij haar entree in de gemeenteraad op haar eigen noemer 430 stemmen, en 4 jaar later zelfs een bijna verdubbeling met 788, wat circa 10% van alle uitgebrachte stemmen was.

“Ik ben als nieuwkomer hartstikke tevreden met deze plek! Ik wist van tevoren dat ik op de drie zittende Limburgse kandidaten, Staatssecretaris Raymond Knops en de Kamerleden Mustafa Amhaouch en Martijn van Helvert, die al heel wat krediet hebben opgebouwd, vrij nauw zou aansluiten. Daarmee ben ik de eerste Limburgse op de kandidatenlijst, en tevens de jongste vrouw op de gehele CDA kandidatenlijst!”

Alle reden voor haar om 6 weken voor de verkiezingen ondanks de Coronaperiode verwoed met een voorkeurscampagne aan de slag te gaan.

Ze is de oudste uit een advocatengezin, Nass & Nass Advocaten en Belastingadviseurs, gevestigd in Gulpen en vanaf 1 januari 2020 ook te Simpelveld, waar zij al bijna 6 jaar naast haar vader Hans en later ook haar twee broers Jan-Willem en Pieter thans deel van uitmaakt.  

Ze heeft als advocaat voor het specialisme arbeids- en huurrecht gekozen, welk laatste een duidelijke relatie met wonen heeft.

‘Thema’s die dicht bij mezelf liggen’

“Ik heb vooral die thema’s gekozen, die dicht bij mezelf liggen, die me aangaan: de arbeidsmarkt en de woningmarkt! Met speciale aandacht voor jongeren, de afschaffing van het leenstelsel waar ik me voor zal gaan inzetten. Ook de woningmarkt is voor jongeren / starters een megaprobleem (net als voor ouderen die veel langer thuis moeten blijven wonen, trouwens). Het settelen in hun eigen omgeving hoort daarbij. Zodra ze geen passende woning of baan hebben, dan vertrekken ze. Maar in de Randstad is bijna ook geen betaalbare woning meer te krijgen. Dat begint ook hier te ontstaan. Tien procent overbieden is al normaal geworden… Ik ben een jonge vrouw, een jongere, die voor hen als uithangbord wil gelden.

De kloof tussen samenleving en politiek moet kleiner gemaakt worden. Belangrijk is te weten wat er in de maatschappij leeft. Ook op andere gebieden ben ik niet monddood: als hier in Limburg iets speelt, dan zeg ik daar iets over. Ik wil echt volksvertegenwoordiger worden!”

35-personen sterk Comité van Aanbeveling onder aanvoering van voormalig Burg. Reg van Loo

Haar Comité van Aanbeveling, aangevoerd door Reg van Loo, voormalig Burgemeester van Vaals, telt 35 personen uit geheel Zuid-Limburg. Verder hebben daar zitting in: Jos Hendriks (locoburgemeester (CDA) Gulpen-Wittem), Mike Eggen (raadslid CDA Gulpen-Wittem), Piet Franssen (wethouder – fractie Franssen Gulpen-Wittem), Frans Derksen (fractievoorzitter Balans Gulpen-Wittem), Wiel Franssen (agrariër, Gulpen-Wittem), René van der Linden (CDA, o.a. voormalig voorzitter Eerste Kamer, Nuth), Jean van der Linden (voormalig bestuurder, Eys), Carola Hensels-Vaessen (bestuurslid EHBO vereniging Gulpen-Wittem), Piet van Loo (voormalig productmanager Holland Casino, Eys), John Coenen (wethouder (CDA) Vaals), Gino Lucchesi (fractievoorzitter Lokaal! Vaals), Jos Custers (locoburgemeester (CDA) Eijsden-Margraten), Nadine Huids (CDA-raadslid Eijsden-Margraten), Niels Dauven (fractievoorzitter AB Valkenburg a/d Geul), Roy van der Broek (wethouder (CDA) Beekdaelen), Lisa Laumen (raadslid CDA Beekdaelen), Dani in de Braekt (raadslid CDA Meerssen), Lou Brans Brabant (voormalig lid raad van bestuur Maastricht UMC+), Paul-Philip Lemmens (lid Vereniging Graf St. Servaas, Maastricht), Huub Vaessen (voormalig opleidingsmanager MBO, Voerendaal), Marijcke Beckers (Voerendaal), Jasper Habets (Villa de Proosdij, Voerendaal), Jo Ernes, fractievoorzitter CDA Simpelveld), Yana Houben (software ontwikkelaar, Simpelveld), Wiel Simons (agrariër, Simpelveld), Jos Som (voormalig Burgemeester Kerkrade), Mark Meijer (Parkstad Culinair, voormalig raadslid CDA Kerkrade), Niklas Wiertz (raadslid CDA Kerkrade), Stijn Kropman (fractievoorzitter CDA Landgraaf), Marlies Dreissen, (fractielid en voormalig wethouder CDA Landgraaf), Raymond Claus (fractievoorzitter CDA Brunssum), Bas Akkermans (Quadakkers catering & evenementen, Heerlen), Jan Nick v.d. Broek (bestuurslid en afvaardiging CDJA Limburg), en Alice Frijns-Stassen( (voormalig) adviseur Zij-Actief, LLTB & KVG Limburg).

Regio Zuid-Limburg beter op de kaart zetten!

Marieke Nass: “Daarnaast beschik ik over een grote groep van meer dan honderd supporters, die mij in gemeentes en dorpen van Zuid-Limburg tijdens de verkiezingscampagne gaan helpen en ondersteunen! De focus komt vooral te liggen op Zuid-Limburg, de regio waar ik vandaan kom: het Middengebied, alle plattelandsgemeenten, alles vanaf en tussen Maastricht, Vaals en Parkstad in. Ik kies voor dezelfde aanpak als bij de twee voorgaande gemeenteraadsverkiezingen: dichtbij de mensen, bij de luuj.

Belangrijk voor mij is aandacht voor de regio in zijn algemeenheid, omdat ik van oordeel ben dat die beter op de kaart moet worden gezet. Want daarvoor hebben we nu niemand. Als vertegenwoordiger in Zuid-Limburg. Van Beekdaelen, Eijsden-Margraten, Maastricht, Vaals, Gulpen-Wittem en Parkstad, met alles wat daartussen in ligt.”

Marieke Nass (27), een jonge vrouw uit die regio Gulpen-Wittem, niet uit de stad, de eerste Limburgse en tevens de jongste van de hele CDA kandidatenlijst!

Eind februari verschijnt over haar, omdat ze nog binnen de ‘meidencategorie’ valt, een artikel in de glossy LINDA Magazine, en diezelfde maand ook in Het Advocatenblad.

- Advertentie -
Vorig artikelKijk eens om je en bel ook eens ie­mand
Volgend artikelOpen Dag Sophianum live online

1 REACTIE

  1. Beste Marieke Nass
    Mag ik u vragen als u in de 2 de kamer komt, heeft u dan ook aandacht voor ouderen die in midden en Noord Limburg wonen?
    Hoe staat u tegenover de AOW, betreffende indexatie?
    Kunt u mij uitleggen waarom ik op u zou stemmen Ik ben AOWer 74 jaar?
    Groeten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in