Nog een aantal dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen. Een moment waarop we als stemgerechtigden weer massaal naar de stembus mogen. Het kiezen van onze volksvertegenwoordigers is misschien wel belangrijker dan ooit. Veel mensen zijn het geloof in de politiek verloren. Haagse politiek die de kleinere regio’s nauwelijks lijkt te bereiken. Marieke Wijen-Nass wil daar als kandidaat Tweede Kamerlid verandering in brengen. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen brachten we een bezoek aan Marieke om haar verhaal en dat van haar nieuwe partij, de BoerBurgerBeweging, te horen.

Wie is Marieke naast het welbekende raadslid van de Gemeente Gulpen-Wittem nog meer?

Ik ben getrouwd met Tom, ook advocaat, en woon nu in Gulpen. Voorheen woonde ik met mijn ouders in Eys, samen met mijn 2 broer Willem en Pieter. In mijn vrije tijd speel ik graag piano en ben ik een fanatiek skiër. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om met mijn familie en vrienden iets af te spreken. Hobby’s zijn zeker de laatste tijd een grote uitdaging, maar hoe druk het ook is, tijd investeren in familie en vrienden blijft voor mij altijd ontzettend belangrijk.

Een studie rechten, loopbaan in de advocatuur en haar huidige functie bij het Openbaar Ministerie vormden Marieke tot wie ze nu is. Maar waar is daartussen ergens de politieke wil en ambitie ontstaan?

Eigenlijk is dat iets wat al tijdens mijn studie is komen opdagen. Je hoort vaker dat mensen die rechten gaan studeren, ook wel politiek geïnteresseerd zijn. Dat was bij mij niet anders. Ik ging mijzelf oriënteren welke partijen het beste bij mij zouden passen en ik kwam al snel bij het CDA en de jongerenpartij van het CDA uit. Niet veel later werd ik door de afdeling van het CDA Gulpen-Wittem benaderd om eens mee te komen kijken in de raad. Dat heb ik gedaan en al snel werd ik burgerfractielid. Even later kwam ik op de kandidatenlijst, en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd ik vanaf plek 4 met de meeste voorkeursstemmen gekozen. Super sjiek! Ik studeerde toen nog, maar besloot om de uitdaging volledig aan te gaan. Niet wetende dat ik tien jaar later nog steeds politiek actief zou zijn…

10 jaar actief in de gemeentepolitiek, maar wat is jou nou echt het allermeeste is bijgebleven?

Dat begint toch wel bij de manier waarop ik destijds in de gemeenteraad ben gekomen. De raad was naar mijn mening toch wel redelijk vergrijsd. Dat ik daar als jongere tussen kon komen en eigenlijk ook een heel groot mandaat kreeg, dat vond ik echt heel bijzonder. Zeker ook de hoofdreden waarom ik het jongerengeluid altijd heb willen laten klinken. Als ik terugkijk, is dat met de totstandkoming van o.a. het jongerenlintje of de jongerenraad ook wel redelijk gelukt. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat er op alle thema’s ook met een blik naar de toekomst wordt gekeken, want het gaat tenslotte ook over onze toekomst. Al met al kijk ik er met een heel fijn gevoel op terug. Ik heb heel veel mogen leren in de gemeentepolitiek en blijf het een eer vinden dat ik dat ambt mocht uitvoeren.

In september besloot jij om afscheid te nemen van de (gemeente)politiek. Voor veel mensen kwam het afscheid uit de lucht vallen, hoe zat dat bij jou?

Na 9,5 jaar dacht ik dat het langzaam tijd werd voor een nieuwe wind. Daarmee kan ook de jeugd weer de kans gegeven worden. Zuid-Limburg is een unieke regio, maar uiteraard hebben unieke regio’s ook unieke problemen. Kijk maar naar de leefbaarheid, dat is misschien wel het grootste euvel wat we hebben. Om mee te denken en beslissen over die leefbaarheid in de toekomst is het ontzettend belangrijk dat ook onze lokale (jongere) inwoners zich met de politiek gaan bemoeien. Een nieuwe generatie weet waar in de toekomst behoefte aan is. Kom gerust eens kijken, niet alleen de 18-jarigen. Ook 30’ers en 40’ers kunnen de gemeentepolitiek heel goed gebruiken. Het is leuker dan je denkt!

Het politieke boek van Marieke Wijen-Nass was bijna gesloten, tot de telefoon ging: de BoerBurgerBeweging (BBB) meldde zich. Hoe reageerde je omgeving op je kandidaatstelling?

Toch wel ontzettend verrast. Ik had natuurlijk net aangekondigd dat ik de politiek ging verlaten en dat ik het goed vond geweest. Niet veel later begon het toch wel weer te kriebelen, zeker omdat ik ook de vorige keer al zo ontzettend graag naar Den Haag wilde om onze regio te vertegenwoordigen. Goed overleg met Tom volgde en toen heb ik volmondig ‘Ja’ gezegd. Gelukkig merkte ik dat iedereen om mij heen ontzettend enthousiast was, dus dat gaf me ook wel weer veel energie. Uiteraard zeiden er ook wel een paar: ‘je zou toch de politiek verlaten’, maar al met al overheerste wel het gevoel van: Dit is een unieke kans met een mooie plek bij een mooie partij, dus gaan ervoor!

Campagne voeren, dat zit bij jou ondertussen wel in de genen, maar hoe bevalt het op nationaal niveau?

Dat is aanpoten, haha! Ik heb het geluk gehad om op te mogen groeien in het Zuidelijkste puntje van Nederland, iets wat me natuurlijk de missie geeft om ons geluid te laten horen. Maar je merkt dan wel dan Den Haag best wel een heel eindje verwijderd is. Om nog maar niet te beginnen over het feit dat het BBB-partijbureau in Deventer gesitueerd is. Ook Noord-Limburg is al makkelijk een uurtje rijden, maar ik zie het vooral als iets wat heel veel leuke dingen met zich meebrengt, want ik kom op ontzettend veel plekken waar ik normaal niet zo snel zou komen. Dat vind ik ook wel weer heel mooi aan het hele verhaal.

Prachtig wonen in Gulpen, maar over een tijdje ruil je dat woongenot wellicht in voor Den Haag?

De bedoeling is toch wel om in Gulpen te blijven wonen. Kamerdagen zijn van dinsdag tot en met donderdag en wat ik zo links en rechts heb opgevangen zijn dat wel dagen waarin er flink moet worden aangepoot. Vergaderingen schijnen ook nog wel eens flink uit de hand te lopen, dus het plan wordt denk ik om voor die dagen wel iets in Den Haag te gaan zoeken. Andere dagen ben ik het allerliefste hier, want ik wil natuurlijk nét onze regio vertegenwoordigen. En als ik hier niet meer zou terugkeren, wordt dat de klassieke fout die veel Kamerleden maken. Kortom, ik wil bereikbaar blijven en vooral geen afstand creëren.

Het vaderland vertegenwoordigen in Den Haag blijft natuurlijk een unieke kans en hoge eer. Ondanks die eer kent de vacature ook mogelijke mindere eigenschappen: denk aan de hoge werkdruk, grote bekendheid, intimidatie en in uitzonderlijke gevallen zelfs haat. Heeft jou dat bij je keuze om in te stemmen met je BBB-kandidatuur nog doen aarzelen?  

Die opsomming is zeker ook wel door mijn hoofd geflitst. Kijk maar eens op X, het voormalige Twitter, daar vliegen je binnen de kortste keren de gekste dingen om de oren. X, trouwens iets wat ik zeker overweeg om te verwijderen. Volgens mij hebben (helaas) alle Kamerleden wel te maken met haat. Ik zou dus liegen als ik zou zeggen dat dat ook voor mij geen grote uitdaging gaat worden. Dit in combinatie met het klimaat in de Tweede Kamer, waar alles steeds langer en uitgebreider lijkt te worden door het toenemende aantal fracties. Het wordt uitdagend, maar de gedachte dat mensen die onze regio vertegenwoordigen zeldzaam zijn, heeft uiteindelijk mijn motivatie vergroot.

Was jezelf verrast toen het telefoontje voor de 11de plek kwam?

Eigenlijk wel. Er staan nog een aantal mede-Limburgers op de lijst en uit het verleden weet ik dat onze regio niet altijd even serieus wordt genomen vanuit de Randstad. Meestal was de tendens: Laten we eerst maar eens beginnen met een grote stad als Mestreech hoog op de lijst te plaatsen, en dan nog een andere grote stad, om eerst dan helemaal aan het einde ook oog te krijgen voor ons fraaie Heuvelland. Dus plek 11 als stem voor het Heuvelland vond ik echt een supermooie plek en een kans die ik natuurlijk niet laat liggen.

Jij omarmde de 11de plek, vertrok met de auto naar Deventer en ontmoette daar het BBB-partijboegbeeld Caroline van der Plas. Hoe is dat bevallen?

Heel goed! Dat was meteen een ontzettend fijn gevoel. Ze is precies zoals je haar ook op tv ziet, een ontzettend gezellige, warme vrouw. Vaak zie je nog wel eens dat mensen twee gezichten hebben, op tv heel leuk en achter de schermen een andere hoedanigheid, dus dat was een geweldige meevaller. Iets wat ik heel erg kan waarderen is dat Caroline gewoon recht voor haar  raap is, weinig poespas te bespeuren, totaal inzetbaar voor het plattenland. Iets wat bij mij het goede gevoel alleen maar versterkte.

Onder de noemer ‘Never forget where you came from’, vormt een van de speerpunten om deze Zuidelijke regio in Den Haag weer op de kaart te zetten?

Ten eerste is het belangrijk dat ze weten waar Gulpen ligt, maar wat ik eigenlijk nog veel belangrijker vind is dat ze in Den Haag gaan beseffen dat er ook zoiets bestaat als de regio en het Heuvelland. Het hoeft niet alleen maar bekend te staan als een gebied waar mensen op vakantie kunnen gaan. Er mag ook beseft worden dat hier mensen wonen, werken en dat er meer wordt gekeken naar de leefbaarheid op het platteland. Wat ik ook een belangrijk speerpunt vind is dat Tweede Kamer naar mijn mening ook weer echt gaat bestaan uit volksvertegenwoordigers. Nu zie je deze mensen vaak rond de verkiezingen hiernaartoe afzakken. Maar de daaropvolgende drie jaar verdwijnen ze uit beeld. Dat moet echt anders. Het is inmiddels een feit dat er gewoon meer geïnvesteerd moet worden in onze regio’s.

Wat denk je dat een van de grote thema’s is die de inwoners van het Heuvelland bezig houdt?

Dan kom ik toch weer terug bij de leefbaarheid, het is een beetje een containerbegrip waar je alles onder kunt vatten. Waarbij onze woningnood zich zeker opdringt. Jongeren willen ook betaalbaar en in de buurt blijven wonen. Ik heb me er ook al vaker in de gemeenteraad hard voor gemaakt: het aantal spookwoningen dat onze regio kent. Woningen die door externe mensen met een grote beurs worden gekocht, om vervolgens een paar daagjes hier op vakantie te komen. Dat is echt bizar. Het gaat ten koste van onze eigen mensen, die vaak niet extra twintigduizend euro of meer voor een woning kunnen neertellen. Deze spookbewoners dragen totaal niet bij aan onze lokale samenleving. Ze zitten niet in verenigingen en noem het maar op. Kortom, leefbaarheid met bijpassende woningen, werkend openbaar vervoer, scholen en ziekenhuizen die we niet mogen sluiten, dat is echt iets waar ik mij graag voor ga inzetten!

Mocht jij na 22 november Tweede Kamerlid worden, dan mag je ook idealen hebben. Wat zijn jouw idealen voor Nederland?

Uiteraard meer investeren in het platteland. In staat zijn onze rekeningen te kunnen betalen en dat werken zich ook weer echt gaat lonen. Tevens vind ik dat een overheid er voor burgers moet zijn. Ik heb me vaak genoeg afgevraagd hoeveel onnodige regels en beperkingen er toch telkens bedacht worden. We moeten stoppen met alles kapot te willen regelen. Hoe lastig wil je het mantelzorgers, vrijwilligers en andere inwoners maken? Onnodige bureaucratie, talloze onnodige regels, dat is echt iets waar ik kritisch op ga zijn in Den Haag. We moeten de burgers daadwerkelijk helpen, niet ontmoedigen.

Mocht Den Haag kennis gaan maken met Marieke Wijen-Nass, aan welke irritante eigenschap van jou zullen ze dan zeker niet ontkomen?

Haha! Ik denk dat ik soms best wel kan doordrammen. Als ik iets wil, dat ik er dan ook vol voor wil gaan! Dus dan ben ik er ook wel moeilijk vanaf te krijgen.

En dat is wellicht helemaal geen slechte eigenschap. Marieke gaat met goede moed richting de Tweede Kamerverkiezingen. Om de stem van het Heuvelland te laten klinken.

Wilt u stemmen op Marieke? Dat kan 22 november vanaf 07.00 uur op de BoerBurgerBeweging, lijst 15, nummer 11.

- Advertentie -
Vorig artikelPraat mee over zelfsturing
Volgend artikelProgramma Sint-bezoek aan Gulpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in